Koulutuspajat

Koulutuspajat ovat tärkeä osa RAMPPIKUUME-tapahtumaa. Koulutuspajojen teemat vaihtelevat vuosittain sisältäen teatterin tekemisen eri osa-alueita. Kouluttajina pajoissa toimivat alan ammattilaiset.

Työpajoihin voi osallistua, vaikka ei osallistuisi esityskatselmukseen. Tapahtuman aikataulu mahdollistaa myös esiintyvien ryhmien osallistumisen koulutukseen. Myös ohjaajat voivat osallistua työpajoihin.

Maskeerauspaja vuodelta 2016

Liike- ja koreografiapaja vuodelta 2016

Koulutuspajat 2018


​​Työpajat perjantaina ja lauantaina. Pajat alkavat perjantaina iltapäivällä. Jokainen osallistuja osallistuu yhteen työpajaan. Ilmoittautuessa valitaan suosikkipaja ja yksi varapaja siltä varalta, että ensimmäinen vaihtoehto on täynnä.


​Rytmiikkapaja
Työpajassa tutustutaan kehorytmiikan tekniikoihin ja työtapoihin monipuolisesti liikkuen. Etsitään yhdessä groovea ja sen syntyä sykkeen, rytmittelyn ja yhteistyön voimin! Ei vaadi aikaisempaa kokemusta rytmiikasta.

Kouluttajana musiikkikasvattaja ja muusikko Elisa Seppänen. Elisa opettaa yhtenäiskoulussa musiikkia sekä kouluttaa musiikinopettajia kansallisesti sekä kansainvälisesti (mm. Sibelius-Akatemia, Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä Orff-kurssit). Hänen intohimonsa on yhteismusisointi ja siihen yllyttäminen!

Body percussion
This workshop also in English. In this workshop participants get to know body percussion technics and methods. No need for earlier experience. Trainer Elisa Seppänen.


Näyttämötaistelulabra
Näyttämötaistelu on oma näyttämöilmaisun erikoisalueensa, jossa opiskellaan tapoja esittää väkivaltaa lavalla tai kameralle kaikille osapuolille turvallisin tavoin. Kurssilla edetään aseettoman taistelun tekniikoiden kautta aseellisiin tekniikoihin ja tutustutaan näyttämötaistelun laajaan sisältöön. Kurssilla käydään läpi näyttämötaistelun perustekniikoita ja periaatteita sekä tutkitaan yhteistyötä ja kommunikaatiota parin sekä ryhmän kesken. Ja mikä tärkeintä, pidetään hauskaa! Varusteiksi riittävät liikkumisen mahdollistavat vaatteet ja sisäpelikengät.

Kouluttajana toimii Suomen Näyttämötaistelu Yhdistyksen puolesta näyttelijä (TeM) ja näyttämötaisteluopettaja Oula Kitti. Oula on valmistunut näyttelijäksi vuonna 2004 Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitokselta​ ja näyttämötaistelun opettajaksi Nordic Stagefight Society:stä. Oula on näytellyt useissa teattereissa ympäri Suomen sekä tehnyt koreografioita niin lavalle kuin elokuvakameralle viimeiset 13 vuotta. Viimeisimpänä työnään Oula on tehnyt koreografiat Turun kaupunginteatterin Taru sormusten herrasta -esitykseen.

Stage fighting
This workshop also in English. Stage fighting technics and basics on stage and in front of a camera. Workshop also studies co-operation and communication with group and partner. Trainer actor and stage fighting teacher Oula Kitti.


Kuunnelma ja ääniteatteri -paja
Työpajassa valmistetaan pelkkään ääneen perustuva tallennettu ”Esitys”. Aluksi esitykselle luodaan Devising-menetelmällä partituuri/käsikirjoitus, päätetään, miten haluttu äänimateriaali halutaan esittää, se harjoitellaan ja tallennetaan, tämän jälkeen materiaalista editoidaan haluttu teos.

Kouluttajana Mikko Kaukolampi. Mikko on freelance teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on työskennellyt useissa harrastaja ja ammattiteattereissa monissa rooleissa; näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana, sekä valo- ja äänisuunnittelijana. Mikko on ohjannut, näytellyt ja käsikirjoittanut myös YLE:n radioteatterille.

Radio drama and audio theatre
This workshop also in English. In this workshop participants make recorded performance based only on sound. The script is made with devising method. Trainer director and screenwriter Mikko Kaukolampi.


Vakavaa pelleilyä - punanenän kaivelua (klovneria)
Työpajan aikana tutkimme ryhmän turvallisessa huomassa, miltä itsestä tuntuu ja miltä maailma näyttää punanenän toiselta puolen. Etsimme rauhassa jokaisen sisäistä klovnia yksin ja yhdessä. Jos ryhmästä siltä tuntuu, saatamme työstää pieniä demojakin - mutta pääasia on, että nautimme punaisesta nenästä.

Kouluttajana Kimmo Hirvenmäki. Kimmo on Kemin kaupunginteatterin näyttelijä-dramaturgi, sairaalaklovni ja perheenisä.


Kohtaustyöpaja - Kohtauksen kirjoittaminen teatteriin tai elokuvaan
Miten oma aihe kääntyy teatterilliseksi tai elokuvalliseksi kohtaukseksi? Mikä on kohtaus? Mikä draamallinen perustilanne? Miten kohtaukseen rakennetaan jännite? Kurssilla tutustutaan dramaturgian perusteisiin ja kohtauksen kirjoittamiseen itseä inspiroivasta aiheesta. Draamallisen tilanteen luominen on draaman kirjoittamisen peruselementti, jonka avulla on mahdollista kääntää omaa persoonallista ajatteluaan kohtauksiksi sekä luoda jännitteitä tarinan henkilöiden ja tapahtumien välille. Kurssilainen saa kurssilta opetusmateriaalit sekä palautetta/opastusta omaan tekstiinsä.

Kouluttajana Tapio Kankaanpää. Tapio on espoolainen ohjaaja-dramaturgi ja näytelmäkirjailija. Hän on toiminut ammattiteattereissa ja teatteriharrastajien parissa vuodesta 2006 lähtien. Uudet kotimaiset näytelmät ja uudenlainen tapa ajatella teatteria kiinnostavat Tapiota. Tällä hetkellä hän työskentelee kansainvälisessä projektissa Helsingissä digitaalisten näyttämöilluusioiden parissa ja valmistelen tulevia ohjaustöitä. Vapaa-aikana Tapiota kiinnostaa omaperäiset leffat ja teatteri, kitarahommat ja liikkuminen luonnossa lapinkoiran kanssa.


Vahva ja vaikuttava ääni
Äänityöpajassa tutustutaan äänen eri osa-alueisiin, tutkitaan omaa ääntä sekä tehdään käytännön ääniharjoituksia. Ääntä lähestytään erityisesti näyttelijän työn, kantavuuden ja kestävyyden näkökulmasta. Kaikki työpajalaiset saavat myös nipun ääniharjoituksia mukaansa.

Kouluttajana Jenna Vehka-aho. Jenna on äänenkäytön kouluttaja, vokologi (FM) ja juontaja. Oman teatteritaustansa takia äänenkäyttöä on tullut opetettua erityisesti näyttelijöille, mm. Suomen teatteriopistossa ja Suomen Musiikkiteatteri Akatemiassa. Jennan intohimo on äänestä syntyvät vaikutelmat sekä äänelliset vaikutusmahdollisuudet.


Kehollinen ilmaisu
Fakta nyt vaan on se, että meillä jokaisella on tämä epämääräinen kasa lihaa ja luuta. Se on kuitenkin meidän välineemme ja työkalumme, jolla teatterissa teemme työtä. Kurssin aikana etsitään uusia tapoja kehittää omaa kehollista ilmaisua. Mitään ei tarvitse osata aiemmin - koska keho on just se mikä on! Siitä saadaan paljon materiaalia irti. Rennolla ja meiningillä ja sopivasti itseään liikuttaen saat itsellesi uutta ajateltavaa oman kehollisen ilmaisusi kehittämiseen.

Kouluttajana Jyri Siimes. Jyri on tamperelainen ohjaaja ja ilmaisutaidon opettaja.


Maskeeraus
Tutustutaan maskeerausaineisiin ja välineisiin ja ihon puhdistustuotteisiin. Aiheina contouring, korostukset, kasvomaalaus, vanhennus, tekohaavat, palovammat ja mustelmat. Peruukin kiinnitys. Lisäosien mm. viiksien liimaus. (Ainoa este on, jos on allergiaa niin, ettei kasvoja voi meikata.) Työpajaan tarvitset mukaan: jalallinen käsipeili, meikinpuhdistusaine, oma kasvopyyhe, pinniä tai pantaa, ​jolla saat hiukset pois kasvoilta. (Omia meikkisiveltimiä ja välineitä jos niitä on ennestään.)

Kouluttajana Katri Metso. Katri on maskeeraaja, parturi-kampaaja ja laulaja Hän on vuodesta 2001 opettanut Tampereen yhteiskoulun lukiossa maskeerausta. Katri toimii kampaajana ja tekee laulukeikkoja pitkin Suomea.


Ohjaajan työkalupakki (ohjaajille)
Ohjaajien työpajassa paneudutaan ohjaajantyön keskeisiin osa-alueisiin: sisältöön, rakenteeseen, tyylilajiin, rytmiin, näyttelijän ohjaamiseen, ohjaustilanteeseen. Minkälaisia työvälineitä ja apukeinoja näissä on hyvä olla? Työpajassa sanallistetaan ohjaamisen peruskysymyksiä ja pyritään löytämään niille ratkaisuja esimerkein ja harjoituksin. Kollegiaalisessa työskentelyssä hyödynnetään osanottajien omia ohjauskokemuksia.

Kouluttajana Aila Lavaste. Aila on pitkän uran teatterissa tehnyt dramaturgi ja ohjaaja.


Työpajat toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa.