Koulutuspajat
Koulutuspajat ovat tärkeä osa RAMPPIKUUME-tapahtumaa. Koulutuspajojen teemat vaihtelevat vuosittain sisältäen teatterin tekemisen eri osa-alueita. Kouluttajina pajoissa toimivat alan ammattilaiset.
Työpajoihin voi osallistua, vaikka ei osallistuisi esityskatselmukseen. Tapahtuman aikataulu mahdollistaa myös esiintyvien ryhmien osallistumisen koulutukseen. Myös ohjaajat voivat osallistua työpajoihin. Pajat ovat perjantai-iltapäivästä lauantaiaamupäivään.
Tapahtuman osallistumismaksut löytyvät täältä.
Ilmoittautuminen koulutuspajoihin ja tapahtumaan on auki 6.-31.3.2023. Ilmoittaudu koulutuspajoihin ja tapahtumaan täällä!
Koulutuspajojen tiedot löydät alta.

Lavarunouden alkeet / Venla Moisala
Kurssi avaa lavarunouden historiaa ja lähtöasetelmia ja antaa työvälineitä lavarunojen kirjoittamiseen ja niiden esittämiseen. Kurssi toteutetaan matalalla kynnyksellä ja osallistujien lähtötilanteet huomioon ottaen. Osallistujia kannustetaan etsimään ja tekemään omista lähtökohdista oman näköistä lavarunoutta. Kurssilla mm. kirjoitetaan pienet lavarunot,
karistellaan mikkikammoa ja esiintymispelkoja ja kokeillaan, miltä lavarunouden tekeminen
ja esittäminen tuntuu. Tavoitteena on oman lavarunoiljaminän hahmottuminen ja oman äänen löytäminen. Apuna käytetään kirjoitustehtäviä ja ilmaisutaitoharjoitteita.
Lavarunous on parhaimmillaan voimauttava ja lämpimän yhteisöllinen esittävän taiteen muoto. Omien runojen esittäminen on aina eri asia kuin jonkun muun kirjoittamien repliikkien esittäminen ja roolihahmojen näytteleminen. Lavarunoudessa esitettävät tekstit ovat usein hyvin henkilökohtaisia ja tästä syystä kurssin ilmapiiri rakennetaan jo alusta alkaen
kannustavaksi ja hyväksyväksi, eikä ketään pakoteta mihinkään. Kurssilla noudatetaan myös yhdenvertaisuuden ja turvallisen tilan periaatteita.
Mukaan kirjoitusvälineet ja rennot, mukavat vaatteet sekä avoin ja utelias mieli.
Kurssirunko:
1. Tutustuminen ja aloitus
2. Lavarunouden perusteet
3. Lavarunoilijuus
4. Lavaruno ja sen kirjoittaminen
5. Runoanalyysi
6. Lavatulkinnan ja esityksen suunnittelu
7. Runojen lavatulkinta
8. Esiintyminen
9. Esitysanalyysi ja purku

Venla Moisala
Kurssin opettajana toimii pitkän linjan lavarunoilija, sanataiteilija, esiintyjä ja kouluttaja HuK Venla Moisala (s. 1986). Opettajana Moisala on innostava, aito, mukaansatempaava ja läsnäoleva. Hän kannustaa ajatusten haastoon ja itsensä voittamiseen sekä koutsaa ja sparraa vahvuuksille rakentuvaa lavarunoilijuutta. Hänen mielestään jokainen voi olla oman elämänsä runoilija, ja jokaisella on oikeus esittää omia runojaan ja tarinoitaan ilman arvostelua tai turhaa jännitystä. Hän uskookin esiintymisen voimauttavaan energiaan ja toivoo, että jokainen voisi kokea iloa lavarunoudesta. Voit lukea lisää Venlasta täältä.
Lavarunopaja ohjaajille / Heikki Hagman

Heikki Hagman / Kuva: Johanna Santala
Olen ammatillinen opettaja, sosionomi, työhönvalmentaja, puoliammattimainen näyttelijä ja runouden harrastaja ja poetiikan talkoilija.
Klovneria / Minttu-Maaria Makkonen

Minttu-Maaria Makkonen / Kuva: Nori Varga
Työpajan ohjaa esitystaiteilija ja teatteriopettaja (TeM) Minttu-Maaria Makkonen, joka on hiljattain opiskellut klovneriaa maailmankuulussa Philippe Gaulier -klovnikoulussa Ranskassa.Tällä hetkellä Minttu toimii ohjaajana ja näyttelijänä erilaisissa vapaan kentän työryhmissä sekä teatteriopettajana järjestöissä ja taidekouluissa. Viimeisimpinä työnään Minttu on tehnyt The First Pancake –klovniesityksen HIT Helsingissä maaliskuussa 2023 ja parhaillaan hän valmistaa klovniesitystä lapsille. Voit tutustua Minttuun paremmin täältä.
Edularp ja teatteri / Taru Kumara-Moisio

Taru Kumara-Moisio / Kuva: Outi Puhakka, Outo Kuva
Taru Kumara-Moisio on tamperelainen kirjailija, sanataide-esiintyjä, luovan ilmaisun opettaja ja teatteriohjaaja. Koulutukseltaan hän on kulttuuritieteiden lisensiaatti. Opetukselliset liveroolipelituokiot ja yleisöä osallistavat sanataideperformanssit ovat hänen intohimonsa. Lisätietoja täältä.
KÄTY 450 / Janita Hakanen
“Somessa rummutetut “käty-bileet” karkaavat helposti käsistä” Yle Uutiset
KÄTY 450 on työpaja, jossa tavoitteena on tutustua ryhmälähtöiseen teatterityöskentelyyn ja valmistaa lyhyt ryhmäläisten näköinen demoesitys avajaisiin. Työpajan alussa sovitaan yhteisistä pelisäännöistä, jonka jälkeen ryhdytään rakentamaan esitystä äänimaisema inspiraationa, ryhmäläisissä heränneiden mielikuvien ja ajatusten pohjalta. Esityksen rakentamisen apuvälineinä käytetään esimerkiksi improvisaation, roolin rakennuksen ja yhteiskirjoittamisen harjoitteita. Tämä on työpaja, jossa teatteria ei rajata vaan annetaan luovuuden karata käsistä! Työpajan kesto on 10x45min=450min.
Kansainvälisten osallistujien on mahdollista osallistua koulutuspajaan. Koulutuskieli on pääasiassa suomi ja osittain englanti.
It is possible for international participants to participate in this workshop. The language of education is mainly Finnish and partly English.

Janita Hakanen
Oon Janita Hakanen, 27 -vuotias tamperelainen ohjaaja-tuottaja-esiintyjä, jonka erityisinä kiinnostuksen kohteina ovat komiikka, kehollisuus ja teatterin tyylilajien sekoittaminen. Ohjaajana oon keskusteleva, läsnäoleva ja energinen. Tavoitteenani on rakentaa ryhmälle aina turvallinen ympäristö, jossa jokainen voi löytää uudenlaisia olemisen tapoja. Ootan innolla, mitä kaikkia keskusteluja, oivalluksen hetkiä ja luovan kokeilun tuotoksia löydämmekään KÄTY 450:n aikana!
Ideasta tarinaksi, tarinasta käsikirjoitukseksi / Kaarlo Kankaanpää
Oletko jo pitkään halunnut kirjoittaa mutta et tiedä miten aloittaa? Tuntuuko että Sinulta puuttuu suuri Aihe tai Idea? Tässä työpajassa käydään läpi idean/aiheen syntyä ja sen muuttamista tarinaksi ja käsikirjoitukseksi. Samalla perehdytään muutamiin draaman kirjoittamisen peruskäsitteisiin. Pajan päätteeksi jokaisella osallistujalla on jonkinlainen tekstin/tarinan/käsikirjoituksen aihio jolla jatkaa eteenpäin. Työmuotona toimivat lyhyet luennot sekä kirjoitus - ja ideointiharjoitteet.

Kaarlo Kankaanpää
Olen Porissa asuva käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja; tätä nykyä myös osa-aikainen teatterin opettaja.
Näyttelijän ABC tyhjällä näyttämöllä / Esko Korpela
Työpajassa keskitytään näyttelijäntyöhön ja toimintaan näyttämöllä. Improvisaatioon pohjautuvassa työskentelyssä tutkitaan yhdessä kohtauksia ja tilanteita, joita näyttelijän toiminnasta syntyy. Aiempaa kokemusta näyttelijäntyöstä ei tarvita, innostus riittää! Työpajassa pääset myös tutustumaan teatterin opiskeluun kansanopistossa. Työpaja on suunnattu näyttelijäntyöstä ja improvisoiduista kohtauksista innostuneille sekä teatteriopinnoista kansanopistossa kiinnostuneille harrastajille.
Työpajan ohjaajana toimii Paukkulan Teatterilinjan vastuuopettaja Esko Korpelainen, joka on teatteritaiteen maisteri ja teatteriopettaja. Esko Korpelainen on mikkeliläinen teatteritaiteen maisteri ja teatteriopettaja. Omassa taiteellisessa työssään Korpelainen syvenee tarinoihin ja näyttelijöiden ilmaisuvoimaan. Opetustyössään Korpelainen painottaa feministisen pedagogiikan arvoja ja taiteellisen ajattelun näkökulmia. Nuorten harrastajateatteriskenessä hän on viimeisimpänä ohjannut kahden kauden ajan Mikkelin Tyttöteatteria vuosina 2019–2021.
Kansainvälisten osallistujien on mahdollista osallistua koulutuspajaan. Koulutuskieli on pääasiassa suomi ja osittain englanti.
It is possible for international participants to participate in this workshop. The language of education is mainly Finnish and partly English.

Esko Korpela / Kuva: Pihla Liukkonen, Kontrastia
Korpelainen toimii Suomen Nuoriso-opistolla Paukkulan kampuksella Mikkelissä kansanopistotasoisen Teatterilinjan vastuuopettajana. Paukkulan Teatterilinja tarjoaa lukuvuoden mittaisen kansanopistokoulutuksen, josta opiskelijat saavat valmiuksia toimia teatterikentällä ja hakeutua alan korkeakouluopintoihin. Teatterilinja on suunnattu yli 18-vuotiaille opiskelijoille ja hakuaika koulutukseen on 6.3.-25.8.2023. Opetus alkaa 4.9.2023. Lisätietoja löydät täältä.
Teatteritekniikan workshop / Eveliina Pölönen ja Eetu Korhonen
Koulutuspajassa tutustutaan teatterin ääni- ja valaistustekniikan maailmaan. Äänen ja valon ohjaamisen lisäksi workshopissa kokeillaan tekniikan taiteellista puolta hands-on käytännön tehtävässä. Tämä koulutuspaja ja KÄTY 450 tekevät yhdessä demoesityksen lauantain avajaisiin.
Kansainvälisten osallistujien on mahdollista osallistua koulutuspajaan. Koulutuskieli on pääasiassa suomi ja osittain englanti.
It is possible for international participants to participate in this workshop. The language of education is mainly Finnish and partly English.
Eetu ja Eveliina ovat esitys- ja teatteritekniikan medianomiopiskelijoita. Eetulla on noin seitsemän vuoden työkokemus tapahtumapuolelta ja on painottunut valoteknisiin tehtäviin. Eveliina on erityisen kiinnostunut teatterityöstä ja hänellä on noin kymmenen vuoden työkokemus äänitekniikasta.

Eveliina Pölönen

Eetu Korhonen
Feikkitanssikurssi / Jutta Wrangen
Nyt lähdetään feikkaamaan tanssitaidolla! Pääset kokeilemaan erilaisia tanssilajeja ja niiden tyylejä ilman pitkää perusaskeleiden hiontaa. Tanssitaan sekä yksin että yhdessä. Mennään suoraan lajeille tyypillisiin kuvioihin ja tehdään pieniä koreografiapätkiä. Tervetuloa!
Kansainvälisten osallistujien on mahdollista osallistua koulutuspajaan. Koulutuskieli on pääasiassa suomi ja osittain englanti.
It is possible for international participants to participate in this workshop. The language of education is mainly Finnish and partly English.

Jutta Wrangen
Olen tanssinopettaja, koreografi ja kouluttaja. Erilaisten tanssi- ja teatteriproduktioiden kautta olen päässyt toimimaan monen ikäisten ja taitotasoisten tekijöiden kanssa. Tanssitunneillani on tärkeintä rento meininki ja että tanssimisesta jää hyvä fiilis!

Työpajat toteutetaan yhteistyössä