Koulutuspajat

Koulutuspajat ovat tärkeä osa RAMPPIKUUME-tapahtumaa. Koulutuspajojen teemat vaihtelevat vuosittain sisältäen teatterin tekemisen eri osa-alueita. Kouluttajina pajoissa toimivat alan ammattilaiset.

Työpajoihin voi osallistua, vaikka ei osallistuisi esityskatselmukseen. Tapahtuman aikataulu mahdollistaa myös esiintyvien ryhmien osallistumisen koulutukseen. Myös ohjaajat voivat osallistua työpajoihin.

Virtuaalisessa Ramppikuumeessa on tarjolla työpajoja, jotka järjestetään verkkoympäristössä. Ilmoittautuminen Virtuaalisen Ramppikuumeen työpajoihin on auki 22.3.-16.4.

Työpajat 2021

Lavarunoustyöpaja

Lavarunoustyöpajassa tutustutaan maailmalla suuressa suosiossa olevaan taiteenlajiin, johon kuka tahansa voi osallistua ikään, kieleen, harrastuneisuuteen tai muihin taustatekijöihin katsomatta. Työpajassa avataan lavarunouteen liittyviä peruskäsitteitä, pohditaan erilaisia tapoja ilmaista itseään sanojen avulla ja mietitään, mitä yhteistä on runoudella sekä räpillä. Työpajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kirjoitus- tai esiintymiskokemusta.

Kouluttajana Harri Hertell (s. 1985), helsinkiläinen runoilija, spoken word -artisti, DJ ja kulttuurituottaja (AMK). Hertell on järjestänyt Suomessa vuodesta 2008 lähtien satoja runotapahtumia ollen yksi keskeisimpiä hahmoja suomalaisessa lavarunokulttuurissa. Hertell on julkaissut kuusi runokirjaa, yhden lavarunoutta käsittelevän tietokirjan sekä kolme spoken word -levyä. Hertell on järjestänyt vuodesta 2012 lähtien lavarunoustyöpajoja kiertäen mm. yläasteilla ja lukioissa puhumassa lavarunoudesta.

Vahva ja vaikuttava ääni

Äänityöpajassa tutustutaan äänen eri osa-alueisiin sekä äänestä syntyviin vaikutelmiin. Näyttelijän työssä on erityisen tärkeää, että ääni kantaa ja kestää sekä muuntuu erilaisiin rooleihin. Työpajassa tutustutaan esimerkein, keskustellen ja harjoituksin oman äänen vahvuuksiin ja kehityskohteisiin. Ääntä lähestytään erityisesti näyttelijän työn, kantavuuden ja kestävyyden näkökulmasta. Kaikki työpajalaiset saavat myös nipun ääniharjoituksia itsellensä ja kaikilla on mahdollisuus lähettää työpajan jälkeen näyte omasta äänestään, josta saa kouluttajalta henkilökohtaisen palautteen. 

Kouluttajana toimii Jenna Vehka-aho. Jenna on äänenkäytön kouluttaja, vokologi (FM) ja juontaja. Oman teatteritaustansa takia äänenkäyttöä on tullut opetettua erityisesti näyttelijöille, mm. Suomen teatteriopistossa ja Suomen Musiikkiteatteri Akatemiassa. Jennan intohimo on äänestä syntyvät vaikutelmat sekä äänelliset vaikutusmahdollisuudet. 

Vaihtoehtoisten tarinoiden paja

Pajassa tutustutaan aktiivisen kuvittelun tekniikkaan jota voidaan käyttää monella eri tavalla esim. Näytelmä käsikirjoituksen ideointiin, fantasia ja roolipelimaailmojen luomiseen tai vaan ryhmässä tarinan kerrontaan. Paja sopii monen ikäisille ja kokemuspohjalla ei ole väljä. Tärkeintä on että osaat sanoa "entäpä jos".

Vetäjänä Jyri Siimes (FM, Teatteri-ilmaisunohjaaja AMK). Jyri on tamperelainen ohjaaja ja teatteri-ilmaisunopettaja. Hän on työskennellyt useiden erilaisten teatteriryhmien kanssa ja erikoistunut nuorisoteatteriin ja keholliseen teatteriin. Jyri on toiminut Ramppikuumeessa eri tehtävissä katkeamatta vuodesta 1997 saakka.

Henkilö maskeeraa toista henkilöä.

Harri Hertell. Kuva: Saara Mansikkamäki

Jenna Vehka-aho

Jyri Siimes


Työpajat toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa.

Kansalaisfoorumin logo