Koulutuspajat

Koulutuspajat ovat tärkeä osa RAMPPIKUUME-tapahtumaa. Koulutuspajojen teemat vaihtelevat vuosittain sisältäen teatterin tekemisen eri osa-alueita. Kouluttajina pajoissa toimivat alan ammattilaiset.
Työpajoihin voi osallistua, vaikka ei osallistuisi esityskatselmukseen. Tapahtuman aikataulu mahdollistaa myös esiintyvien ryhmien osallistumisen koulutukseen. Myös ohjaajat voivat osallistua työpajoihin. Koulutuspajat on perjantaina ja lauantaina. 
Tapahtuman osallistumismaksut löytyvät täältä ja ilmoittautumislomake täältä.
Ilmoittautuminen koulutuspajoihin ja tapahtumaan aukeaa 1.3.2024.
Vuonna 2024 koulutuspajat ova yksipäiväisiä, eli viikonlopun aikana pääsee osallistumaan kahteen koulutuspajaan! Perjantaina ensimmäiseen ja lauantaina toiseen. Poikkeuksena Tanssia ja liikettä esittävän taiteiden teoksiin ja Esitystekniikan koulutuspajat, jotka on kaksipäiväisiä koska niistä valmistetaan katselmuksen avajaisiin yhteinen lyhyt demoesitys.
Tanssia ja liikettä esittävän taiteiden teoksiin  

Koulutuspajan kesto on 8x45 min, pe-la  

Kokonaisuus antaa erilaisia työkaluja, mistä lähteä liikkeelle koreografioiden rakentamisessa ja eväitä hyödyntää kehoaan ja hengitystä kokonaisvaltaisemmin. Monet menetelmistä on tuttuja nykytanssin, baletin ja erilaisten jooga- ja pilatesharjoitteiden kautta. Käytän ohjauksessa hyödyksi myös omaa tanssitaustaani katutanssin puolelta, joten tunneilla tutustutaan myös lajeille ominaisiin liikkeisiin. 
Oman liikekielen kautta tutkitaan, miten pystyy rakentamaan liikkeistä yhdistelmiä, jotka kertovat tarinaa ja miten liikekieltä voi hyödyntää ihmisten välisten ilmaisukeinojen tunnistamisessa. Workshopin aikana tutkimme oman kehomme vapaata liikettä, katutanssilajien tekniikkaa sekä pikkuhiljaa kehitämme liikemateriaaleista yhdessä lyhyen koreografian pätkän demoesityksen katselmuksen avajaisiin. 
Kurssin tarkoituksena on antaa myös hetki aikaa itselle, kehon liikkeen tutkimiselle ja omalle luontaiselle liikkeelle sekä löytää tapoja luoda liikettä teatterin/esittävien taiteiden lavoille. Osallistujan kannattaa pukeutua vaatteisiin, missä on hyvä liikkua ja esimerkiksi vesipullo on hyvä olla mukana.

Kouluttaja Johanna Hurme on aloittanut katutanssin puolella yli kymmenen vuotta sitten, toki silti jo aikuisiällä. Johanna rakastui lajien takana olevaan sosiaaliseen kulttuuriin ja yhteisöllisyyteen, sekä lajien kautta pääsevään itseilmaisuun.

Vuosien myötä miellyin syvemmin rumpujen rytmiikkaan ja keskityin House- ja hiphop-lajiin sekä afrikalaiseen tanssiin. Erilaiset työpajakokonaisuudet liikkeen kanssa tekemisissä oleville ihmisille lähti liikkeelle vuosi sitten, kun sain ensimmäisen kerran kosketuksen erilaisiin terapeuttisiin menetelmiin. Vuoden mittaisessa prosessissa olen itse katutanssijana kasvanut valtavasti, kun opiskelin tanssi ja liiketerapian menetelmien ohjaajaksi ja myöhemmin tanssipedagogiikan perusteita. Vuonna 2022 perustin Väkivä Collectiven, missä eri taiteenalojen tekijät pääsevät toteuttamaan yhdessä esittävän taiteiden teoksia ja tein ensimmäisen kokoillan teoksen Me in Nature = Nature in Me yhdessä kollleegojen kanssa. Matkani varrella saaneita menetelmiä ja oppeja hyödyntäen pyrin antamaan valmiuksia ihmisille oman liikekielen ilmaisuun ja esittämiseen lavoilla. 




Kouluttaja Johanna Hurme

Esitystekniikan koulutuspaja 

Koulutuspajan kesto on 8x45 min, pe-la 

Koulutuspajassa tutustutaan teatterin ääni- ja valaistustekniikan maailmaan. Äänen ja valon ohjaamisen lisäksi workshopissa kokeillaan tekniikan taiteellista puolta hands-on käytännön tehtävässä. Koulutuspajassa valmistetaan lyhyt demoesitys katselmuksen avajaisiin yhdessä Tanssia ja liikettä esittävän taiteiden teoksiin-koulutuspajan kanssa. 


Kouluttajat:
Juho Ärmänen on teatteritekniikan opiskelija ja on työskennellyt esitystekniikan parissa äänipuolelle 5 vuoden ajan pääosin teatteripuolella.
 
''Koulutuspajassa haluan luoda hyvän ilmapiirin, jossa jokainen lähtötasosta riippumatta pääsee tutustumaan ja oppimaan uutta teatteritekniikasta''





Lauri Kankaanpää on esitys- ja teatteritekniikan opiskelija. Lauri on ollut alalla jo yli 10 vuotta.
 
''Koulutuspajassa haluan auttaa nuoria tutustumaan esitystekniikan maailmaan ja antaa heille mahdollisuuden kokeilla laitteita, joita he eivät muuten ehkä pääsisi käyttämään. Pyrin siihen, että jokainen pääsee tekemään ja oppimaan, osaamistasosta tai mistään muustakaan huolimatta!''





Kouluttaja Juho Ärmänen

Kouluttaja Lauri Kankaanpää

Ryhmän riemu! -koulutuspaja ohjaajille 

Koulutuspajan kesto on 4x45 minuuttia, perjantaina ja lauantaina erilliset pajat.

Ryhmän riemu! -koulutuspajassa ohjaajille keskitytään devising eli ryhmä- ja prosessikeskeisen esityksen rakentamisen vaiheisiin, metodeihin ja ohjaajan eri rooleihin prosessissa. Koulutuspajassa työskennellään lyhyiden tietoiskujen, esimerkkitilanteiden, keskustelujen ja harjoitteiden kautta.  
Kuinka luoda selkeät säännöt avoimeen työskentelyyn? Kuinka jokainen tulee prosessissa kuulluksi? Miten kohdata devising työskentelyn haasteet? Kuinka rajata, mutta säilyttää tekemisen riemu? Miten puikkelehtia eri roolien välillä prosessissa? 

Kouluttaja Janita Hakanen on teatterialan intohimoinen moniottelija. Hän on  ohjannut, opettanut, esiintynyt ja tuottanut teatteria.

''Tekemiselleni tyypillistä on kehollisuus, paikkasidonnaisuus, työryhmälähtöisyys, poikkitaiteellisuus ja komiikan hyödyntäminen. Tekemiseni arvoja ovat taiteellinen uusiutuminen, luova kokeilu, keskustelevuus ja marginaalisten äänien esille tuominen. Ramppikuume on uniikki tapahtuma, johon on mahtavaa päästä työskentelemään ohjaajien kanssa. Odotan innolla luovuuden kukkia ja kaikkia kehittäviä keskusteluita! ''




Kouluttaja Janita Hakanen


Näyttämötaistelun alkeet 

Koulutuspajan kesto on 4x45 minuuttia perjantaina ja lauantaina erilliset pajat.

Kurssilla opitaan näyttämötaistelun alkeita ryhmässä opettajan johdolla. Työskentely tapahtuu lähtökohtaisesti pareittain, käytännössä ja tekniikka kerrallaan. Tekniikat opitaan yksi kerrallaan osissa niin, että ne näyttävät rajuilta mutta ovat oikein tehtynä turvallisia. 

Kouluttaja Jani Hämäläinen on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri, teatteriopettaja. Hän on opettanut sekä näyttämötaistelun alkeita että pantomiimia niin freelancerina kuin Suomen Harrastajateatteriliiton kautta, alkaen vuodesta 2016 erinäisille harrastajaryhmille eripuolilla Suomea. 






Kouluttaja Jani Hämäläinen


Tikusta asiaa: Käsikirjoituspaja 
 Koulutuspajan kesto on 4x45 minuuttia
perjantaina ja lauantaina erilliset pajat.

 

Pajassa tutkitaan miten pienestä ideasta voi saada ainekset näytelmään. Tehdään yksinkertaisia ideointi – ja kirjoitusharjoitteita, joilla luodaan pohja toimivalle käsikirjoitusaihiolle, jonka osallistujat voivat pajan jälkeen esitellä omille teattereilleen. Pajan tavoitteena on kirjoittamisen kynnysten madaltaminen ja konkreettisten työkalujen tarjoaminen käsikirjoitustyön tueksi. 

Kouluttaja Kaarlo Kankaanpää on porilainen käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja, joka toimii aikuisten opetusteatteri Monikasvojen taiteellisena johtajana. 



Kouluttaja Kaarlo Kankaanpää

Improvisaation perusteet 

Koulutuspajan kesto on 4x45 minuuttia perjantaina ja lauantaina erilliset pajat.

Työpajassa käydään läpi impron tärkeimmät perusasiat määrittelystä mimiikkaan. Tavoitteena on antaa jokaiselle osallistujalle yhteinen käsitys impron perusasioista ja tuntuma siitä millaista olisi jatkaa erilaisten esiintymistekniikoiden opetteluun yhdessä. Työpajassa pääset kokeilemaan jokaista oppia, pitämään hauskaa yhdessä ja saamaan itsevarmuutta esiintymiseen. Työpaja koostuu pääasiassa lyhyistä teoriaosuuksista, teorian kokeilusta vapaamuotoisen impron tekniikoilla ja lyhyistä keskusteluista kokeilujen jälkeen. Työpaja painottuu yhdessä esiintymiseen, joten se sopii monentasoisille harrastajille. 

Kouluttaja Janne Aarre on hyväntuulinen tietotekniikan diplomi-insinööri joka ohjaa harrastuksena harrastajateatteri Tukkateatterin esiintyvää improvisaatioryhmää Tampereella. Hänen improvisaation vaikutteet ovat mielenkiintoinen yhdistelmä rentoa espanjalaista improvisaatiokulttuuria, amerikkalaisen opettajan Chicago-tyyliä, teekkareiden improvisaatiokulttuuria ja Tukkateatterin mukaan ottavaa tapaa.

''Kouluttajana pyrin antamaan kaikille aikaa tehdä ja löytää yhteys toisiin näyttelijöihin ja omaan tyyliin esiintymiskokemuksen ja kokeilun kautta.''




Maskeeraus  

Koulutuspajan kesto on 4x45 minuuttia perjantaina ja lauantaina erilliset pajat. 

Koulutuspajassa käydään läpi teatterimaskeerauksen perustekniikoita ja maskeerausvälineitä. Osallistujat saavat harjoitella toisilleen esimerkiksi vesivärimaskeerausta, teatterivanhennusta tai haavoja. Aiempaa kokemusta maskeeraamisesta et tarvitse, vaan jokainen saa toimia oman taitotasonsa mukaisesti.   

Kouluttaja Hanna Lehtonen on parturi-kampaaja sekä maskeeraaja. Hän on työskennellyt mm. Rauman Teatterissa ja Porin teatterissa. Lehtonen on myös suunnitellut useita maskeerauksia harrastajateattereihin ja kouluttanut harrastajaryhmiä. 








Kouluttaja Hanna Lehtonen

Naamioteatteri 

Koulutuspajan kesto on 4x45 minuuttia perjantaina ja lauantaina erilliset pajat. 

Tervetuloa tutustumaan naamioteatterin ihmeelliseen maailmaan. Naamioteatteri on sanatonta ja kehollista teatteria. Käytämme hauskoja luonnenaamioita, jotka peittävät kasvot kokonaan. Näin ollen ääneen puhuttua ei ole ja kehonkieli jää kertomaan tarinaa. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta naamioteatterista osallistuaksesi pajaan. 

Kouluttaja Suvi Salomaa on näyttelijä (FIA). Salomaa opettaa naamioteatteria harrastajille ja ammattilaisille ympäri Suomea. Salomaa on myös yksi Masked Companyn perustajista. 







Kouluttaja Suvi Salomaa

Syventävä hahmotyöskentelyn ja improvisaation koulutuspaja susipeli metodilla 

Koulutuspajan kesto on 4x45 minuuttia perjantaina ja lauantaina erilliset pajat. 

Metodina käytetään susipeliä (ihmissusi, mafioso) suosittua seurapeliä, jossa sosiaalinen päättely ja vuorovaikutus pelaajien kesken on avain asemassa. Saman pelin pohjalta ovat ammentaneet suositut pelit Among Us ja Town of Salem tai televisiosta tutut realitysarjat Myyrä ja Petolliset. 
Pelin aikana osallistuja pääsee kehittämään seuraavia taitoja: 

1.Hahmon tutkiminen: Näyttelijät kukoistavat erilaisten hahmojen tutkimisessa ja esittämisessä. Susipelissä jokainen pelaaja saa roolin, jolla on ainutlaatuiset piirteet ja motivaatiot. Tämä mahdollistaa näyttelijöiden syventyä näihin rooleihin ja kokeilla erilaisia persoonallisuuksia ja käyttäytymismalleja. 
2.Improvisaatiotaidot: Susipelissä on käsikirjoittamatonta vuorovaikutusta ja keskusteluja, joiden aikana pelaajien on reagoitava nopeasti ja sopeuduttava muuttuviin tilanteisiin. Tämä improvisaatioelementti kehittää nopeaa ajattelua ja sopeutumista. 
3.Tarkkailutaidot: Näyttelijät ovat koulutettuja havainnoimaan ihmiskäyttäytymistä ja hienovaraisia piirteitä. Susipelissä pelaajien on tarkkaavaisesti seurattava toisten kehonkieltä, puheenrytmiä ja reaktioita mahdollisten ihmissusien tai liittolaisten tunnistamiseksi. Tämä vastaa näyttelijöiden luonnollisia kykyjä havaita hienovaraisia vihjeitä ja yksityiskohtia. 
4.Tiimityö ja yhteistyö: Susipeli on tiimityöpeli, jossa pelaajien on työskenneltävä yhdessä saavuttaakseen yhteisen päämäärän, olipa se sitten ihmissusien paljastaminen tai kylän onnistunut harhauttaminen. Tämä heijastaa näyttelemisen yhteistyöluonteisuutta, jossa yhteistyö on ratkaisevaa tuotannon menestykselle. 
5.Motivaatioiden ymmärtäminen: Susipelissä pelaajien on usein harhautettava muita roolistaan ja motiiveistaan. Tämä vastaa näyttelijöiden kykyä ymmärtää ja esittää vakuuttavasti hahmonsa motivaatiot. Se haastaa näyttelijöitä ilmaisemaan aitoutta, vaikka he esittäisivät roolia, joka saattaa olla ristiriidassa heidän todellisten tavoitteidensa kanssa. 
6.Tunneskaala: Peli voi herättää laajan tunneskaalan luottamuksesta ja yhteenkuuluvuudesta epäilyyn ja petokseen. Näyttelijät voivat käyttää susipeliä foorumina tutkiakseen ja ilmaistakseen erilaisia tunteitaan, auttaen näin laajentamaan tunneskaalaansa. 
7. Puheen pitämisen taito ja retoriikka: Susipelissä ei ainoastaan riitä, että tietää oikean vastauksen tai tietää mitä haluaa. Pelaajan pitää pystyä vakuuttamaan muut pelaajat toimimaan oman suunnitelmansa mukana. Kuten kohtauksessa hahmo haluaa toiselta jotain ja pyrkii tätä kohti keinolla millä hyvänsä. 

Susipeli tarjoaa näyttelijöille dynaamisen ja osallistavan alustan erilaisten taitojen hiomiseen, kuten hahmon tutkimiseen, improvisointiin, havainnointikykyihin, tiimityöhön, motivaatioiden ymmärtämiseen ja tunneskaalaan. Sen sosiaalinen ja vuorovaikutteinen luonne tekee siitä hauskan ja arvokkaan harjoituksen esiintyvien taiteiden parissa toimiville. 

Kouluttaja Emil Khilström on näyttelijä, käsikirjoittaja ja susipelifanaatikko.

Kouluttaja Emil Kihlström


Työpajat toteutetaan yhteistyössä

Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa.