Koulutuspajat

Koulutuspajat ovat tärkeä osa RAMPPIKUUME-tapahtumaa. Koulutuspajojen teemat vaihtelevat vuosittain sisältäen teatterin tekemisen eri osa-alueita. Kouluttajina pajoissa toimivat alan ammattilaiset.

Työpajoihin voi osallistua, vaikka ei osallistuisi esityskatselmukseen. Tapahtuman aikataulu mahdollistaa myös esiintyvien ryhmien osallistumisen koulutukseen. Myös ohjaajat voivat osallistua työpajoihin. Pajat ovat perjantai-iltapäivästä lauantaiaamupäivään. 

Tapahtuman osallistumismaksut löytyvät täältä.

Ilmoittautuminen koulutuspajoihin ja tapahtumaan 7.3.-1.4.2022.

Henkilö maskeeraa toista henkilöä.

Vuoden 2022 työpajat

Jokainen osallistuja osallistuu yhteen työpajaan. Työpaja on perjantai-iltapäivästä lauantaiaamupäivään. 

Improvisaatioteatterin perusteet

Kuinka tarinan voi keksiä kertoessaan ja kohtauksen käsikirjoittaa samalla, kun jo näyttelee sitä? Työpajassa tutustutaan improvisaatioteatterin perustaitoihin (hyväksyntä, tyhjästä päästä tekeminen ja mokien sietäminen) ja improvisoidaan yhdessä pieniä tarinoita ja kohtauksia.

Kouluttajana Harri Kailanto. Harri on tamperelainen freelancenäyttelijä ja improvisoija. Harrin improura alkoi jo edellisellä vuosituhannella, ja hän on opiskellut näyttelijäntyötä ja fyysistä komiikkaa Suomessa, Ranskassa ja Espanjassa. Harri tunnetaan mm. Tampereen Improvisaatioteatteri Snorkkelista sekä Ylen Uusi päivä -tv-sarjasta.

Luova tanssi & liike 

Työpajassa tutkitaan liikettä ja tapaa ilmaista omalla keholla. Luovassa tanssissa ja liikkeessä ei ole koreografioita. Hahmotamme oman kehon hallintaa, liikelaatuja, tilaa, rytmiä, muotoja. Teemme työpajassa omia liikkeellisiä esityksiä, improvisaatioharjoituksia sekä fyysisen teatterin harjoituksia.

Kouluttajana Henna Valkeamäki. Henna on pirkanmaalainen teatterintekijä, joka inspiroituu erityisesti tanssista ja liikkeestä. Henna on opiskellut vuosien aikana mm. näyttelijäntyötä, tanssia sekä fyysistä teatteria. Tällä hetkellä hän opiskelee Turun Taideakatemiassa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.

Lyhytelokuva

Tule kokeilemaan esiintymistä kameran edessä ja opettelemaan elokuvan kuvakerrontaa sekä tekniikkaa! Työpajassa tehdään osallistujien ideoiden pohjalta lyhytelokuva ideasta editointiin.

Kouluttajana Sonja Viljanen. Sonja työskentelee Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksella, jossa hän vetää työkseen erilaisia mediatyöpajoja. Sonjan mielestä elokuvan teossa mukavinta on yhteisten ideoiden toteutus.

Roolin rakennus

Työpajassa opetellaan rakentamaan roolia orgaanisesti intuitiota hyödyntäen. Toiminnallisen pajan päätteeksi kukin osallistuja on luonut kokonaisvaltaisen hahmon toimimaan lavalla ja oppinut tavan uida näyteltävän roolihahmon nahkoihin mielikuvien ja analyysin kautta.

Kouluttajana Tero Sarkkinen. Terolla on paljon kokemusta näyttelijäntyön opettamisesta Suomessa ja ulkomailla.

Teatteri- ja fantasiakampaus 

Pajassa pohditaan erilaisia teatterikampaamiseen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia, sekä käydään läpi perusasioita peruukin kiinnityksestä välineiden puhdistamiseen. Lopuksi luodaan toisillemme näyttävä fantasiakampaus.
Voit halutessasi ottaa mukaan mitä tahansa omia puhtaita kampojasi ja harjojasi tai muuta rekvisiittaa.

Kouluttajana Hanna Lehtonen. Hanna on teatterimaskeeraaja ja parturikampaaja. Hän on työskennellyt Rauman teatterissa sekä Porin teatterissa. Lehtonen on suunnitellut useita maskeerauksia myös harrastajateattereihin ja kouluttanut harrastajia.

Vahva ja vaikuttava ääni

Äänenkäytön työpajassa tutustutaan äänen eri osa-alueisiin sekä äänestä syntyviin vaikutelmiin. Näyttelijän työssä on erityisen tärkeää, että ääni kantaa ja kestää sekä muuntuu erilaisiin rooleihin. Työpajassa tutustutaan esimerkein, keskustellen ja harjoituksin oman äänen vahvuuksiin ja kehityskohteisiin. Ääntä lähestytään erityisesti näyttelijäntyön, kantavuuden ja kestävyyden näkökulmasta.

Kouluttajana toimii Jenna Vehka-aho. Jenna on äänenkäytön kouluttaja, vokologi (FM) ja juontaja. Oman teatteritaustansa takia äänenkäyttöä on tullut opetettua erityisesti näyttelijöille, mm. Suomen teatteriopistossa ja Suomen Musiikkiteatteri Akatemiassa. Jennan intohimo on äänestä syntyvät vaikutelmat sekä äänelliset vaikutusmahdollisuudet.

Valo vastanäyttelijänä

Työpajassa tutustutaan yhteisesti toteutettavien tehtävien avulla valon ja näyttelijäntyön dialogiin esitystilassa. Toteutustapana on tutkia yhdessä kohtaus- ja improvisaatioharjoitteiden avulla draamallisia ilmiöitä (kuten jännite, tila, näkökulma, rytmi). Työpaja pitää sisällään lyhyen perehdytyksen esitystekniseen valokalustoon ja teatterivalosuunnitteluun käytännön harjoitteiden avulla.

Kouluttajana Tero Aalto (TeM, TIO, AmO). Tero on harrastajateatterin kasvatti. Hän on koulutukseltaan valosuunnittelija, teatteri-ilmaisun ohjaaja ja opettaja. Hän on erikoistunut myös erikoistehosteisiin, joista viimeisimpänä pyrosuunnittelu Turun Kaupunginteatterin näytelmään ”Hobitti”.

Ohjaajuudessa – ohjaajien paja

Työpajassa pohditaan ohjaajuutta monista eri näkökulmista työpajaan osallistuvien omia kokemuksia hyödyntäen. Teatteriohjaamisessa tarvitaan monenlaista osaamista ja jokainen pystyy omaa työkalupakkiaan kasvattamaan toisilta oppien. Pajan rikkaus on, toivottavasti, osallistujien erilainen ja erimittainen kokemus ohjaajantyöstä.

Vetäjänä Jyri Siimes (FM, Teatteri-ilmaisunohjaaja AMK). Jyri on tamperelainen ohjaaja ja teatteri-ilmaisunopettaja. Hän on työskennellyt useiden erilaisten teatteriryhmien kanssa ja erikoistunut nuorisoteatteriin ja keholliseen teatteriin. Jyri on toiminut Ramppikuumeessa eri tehtävissä katkeamatta vuodesta 1997 saakka.

Harri Kailanto

Henna Valkeamäki

Henna Valkeamäki

Sonja Viljanen

Tero Sarkkinen

Hanna Lehtonen

Jenna Vehka-aho

Tero Aalto

Jyri Siimes


Työpajat toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa.

Kansalaisfoorumin logo