Katselmus
Mikä on Ramppikuumeen katselmus?
Ramppikuumeen ohjelmallisen ytimen muodostaa valtakunnallinen nuorisoteatterikatselmus. Katselmus tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa kaikille osallistujille ja kirvoittaa kielenkannat moninaisiin käytäväkeskusteluihin esitysten väliajoilla.
Katselmukseen voivat hakea kaikki 13–20 -vuotiaiden ryhmät. Esiintyvän ryhmän kokoonpanosta 1/3 saa ylittää tai alittaa annetun ikärajan. Esityksen ensi-illan ajankohdalla ei ole merkitystä hakemisen kannalta.
Katselmukseen hakevat esitykset toimitetaan esiraadille, joka katsoo kaikki esitykset ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat. Kaikki hakeneet ryhmät saavat esiraadilta kirjallisen palautteen, vaikka eivät tulisi valituksi katselmukseen.
Katselmukseen osallistuvat esitykset katsoo alan asiantuntijoista koostuvat raati, jolta ryhmä saa palautetta, vinkkejä ja käytännön ideoita omaan esitykseensä. Raatilaiset vastaavat sekä palautteen antamisesta että palkintojen jakamisesta. Tunnelmaa kattoon nostattavat myös löylyttäjät, jotka herättävät keskustelua kunkin esityksen jälkeen.
Esiraati eli RamppiRaati
Kaikki katselmukseen hakeneet esitykset menevät esiraadin katsottavaksi. Esiraati kirjoittaa jokaisesta esityksestä kirjallisen palautteen ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat.
Katselmusraati
Katselmukseen valittuja esityksiä seuraa itse tapahtumassa teatterin ammattilaisista koostuva raati. Raati antaa esityksen jälkeen ryhmälle suullisen palautteen. Jokainen ryhmä saa tapahtuman jälkeen myös kirjallisen palautteen. Raati päättää stipendien ja kunniakirjojen jakamisesta.
Löylytys
Jokaisen esityksen jälkeen yleisöllä on tilaisuus esittää kysymyksiä esiintyjille ja tekijöille. Lyhyen keskustelutilaisuuden vetävät löylyttäjät, jotka nostavat tunnelman kattoon!
Esitykset 2024
Harvat rakkauslaulut kertovat vain ystävistä / onOKnäytellä
Näytelmä on sulavakulkuinen tarina ystävyydestä, yhteyksistä ja yhdessäolosta. Teoksessa kuvataan elämän kaarta ja siihen kietoutuvaa ystävyyttä herkästi, inhimillisesti ja siten, että jokainen voi löytää siihen kosketuspintaa. Näytelmä on omistettu ystävyydelle ja ystäville.
Käsikirjoitus: Rebekka Laihonen ja Meeri Havumäki
Ohjaus: Rebekka Laihonen
Musiikkien suunnittelu ja toteutus: Peppi Vuotila
Äänisuunnittelu: Aarre Vesa, Äänten ajo: Miikka Putkonen
Valojen suunnittelu ja ajo: Viivi Tammelin
Maskeeraus: Helmi Aronen
Lavastus: Rebekka Laihonen
Puvustus: Työryhmä
Koreografiat: Pihla Pohjola
Valokuvat: Verna Valli
Lavalla: Pihla Pohjola, Fanni Nyström, Sonia Kettunen sekä Rebekka Laihonen
Väärämieliset / Auran Nuorisoteatteri
Näytelmä naisista, jotka eivät kelvanneet aikansa yhteiskuntaan.
"En mä ole hullu!"
"No en ole minäkään... Ainakaan ollut. Eikä suurin osa naisista olekaan tänne joutuessaan"
Millaista on elää yhteiskunnassa, jossa hulluksi leimataan erilaisuuden perusteella? Väärämieliset kertoo tarinan neljästä naisesta, jotka ovat päätyneet hoitoon parantumattomasti mielisairaille naisille tarkoitettuun laitokseen. Saarella lapsensa tulipalossa menettänyt Maria, seksuaalivähemmistöä edustava Katarina, miesten kaltoinkohtelema Hilda ja kadulla kasvanut Erika yrittävät irtautua menneisyydestään ja luovia lävitse keinoja kaihtamattoman lääkärin hoitokokeiluista apunaan ystävyys, läsnäolo ja huumori.
Käsikirjoitus: Sanni Ansaranta ja Sara Hänninen
Ohjaus: Sara Hänninen
Tekniikka: Aava Hoikkala & Teemu Hänninen
Lavalla: Sanni Ansaranta, Anni Hissa, Ida Isotupa, Milo Karhu, Sanja Hankaniemi, M.H.
Välähdyksiä / Aarre Vesa
Välähdyksiä on Aarre Vesan kirjoittama monologinäytelmä, joka kiskaisee katsojan keskelle nuoren miehen iloja ja suruja.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Aarre Vesa
Tekniikka: Atte Aurinen
Lavalla: Aarre Vesa
Minne juna vie? / Joensuun lukioteatteri
Minne juna vie? kertoo elämänvalinnoista itseään etsivän nuoren näkökulmasta. Aikuisten maailma näyttäytyy kaoottisena ja seesteisenä, pelottavana ja kiinnostavana. Esitys vie katsojan nuoren rinnalla miettimään kohtaamisen hetkiä, joissa ihminen näkee toisen, ja toisaalta hetkiä, joissa ei tule nähdyksi. ”Joutuin kulkee vaunut, allaan rautatie. Kuka mulle kertois, minne juna vie?”
Käsikirjoitus: Sanni Seppälä, Ira Kuosmanen, Oona Savolainen, Fanni Linjama, Lotta Luojola, Veikka Sivonen ja muu työryhmä
Ohjaus: Työryhmä sekä draamaopettajat Sini Aromaa ja Tarja Gröhn
Tekniikka: Lotta Adaam, Matias Mikkonen, Miko Tanskanen
Lavalla: Oona Savolainen, Iiris Könönen, Ira Kuosmanen, Sanni Seppälä, Vinski Santaniemi, Aivi Linjama, Veli-Petri Turunen, Veikka Sivonen, Lotta Luojola, Oscar Hopeakivi, Matilda Heikkinen, Pinja Muranen, Inka Nissinen, Fanni Linjama
Minä olin täällä / Tampereen tiili teatteri
Minä olin täällä on tavallista näytelmää hieman absurdimpi ja minimalistisempi dialogi kokonaisuus.
”Anna mulle tulta ei tuulta. Sytytä mut palamaan, äläkä lennätä mua pois. Näin kaikki näkee, eikä unohda.”
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jero Hellsten
Tekniikka: Juho Varin (valo) ja Jere Röyskö (ääni)
Lavalla: Inke Kajanki ja Tatu Kiviranta
Seittemän Inttiveljestä / Kittilän Nuorisoteatteri
Seittemän inttiveljestä on hetken (kuviteltu) kuvaus armeijan harmaista (koska kukaan meistä ei ole inttiä käynyt). Myönnetään heti, että lappilaisen nuoren miehen sielunmaisemaa kuvataan melko stereotyyppisesti, mutta sen teemme lämpimin ajatuksin. Näytelmän repliikit on poimittu suoraan Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä, pienellä paikallisella murretwistillä, uuteen kontekstiin istutettuna. Näytelmän alkuperä on Tiina Puljujärven ja Muonion nuorisoteatteriryhmä Tyvärien yhteistyötä vuodelta 2017.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Tiina Puljujärvi
Lavalla: Tuikku Reivo, Linnea Hettula, Anna Vaarala, Emma Vaarala, Sara Siitonen, Meiju Ylläsjärvi, Iida-Sofia Rauhala
Kunniagalleria / Oulun taidekoulu, Taukoteatteri
Kunniagalleria on Taukoteatteriryhmän monologiesitys, joka tuo yleisön eteen sattumanvaraisia teatterillisia muotokuvia. Samalla esitys pohtii, keitä yhteiskunta nostaa kunniagalleriaan tai keille pystytetään patsaita, ja toisaalta, ketkä kenties unohdetaan. Näyttämöteoksessa on tehty monitaiteista yhteistyötä, sillä teoksen näyttämökuvassa nähdään Oulun taidekoulun visuaalisen taiteen oppilaiden valmistamia upeita muotokuvia. Muotokuvien tekijät ovat iältään 12–18-vuotiaita.
Käsikirjoitus: Työryhmä
Ohjaus: Anna Myllylä
Lavalla:
Elena Palmu Pörssihai
Kerttu Matilainen Maajussi
Mimosa Tuomala Hymytyttö
Nea Pohjola Eksynyt lammas
Peppi Piippo Palkintovaimo
Elena Palmu Kissanainen
Muotokuvat näyttämöllä: Niilo Ruumensaari, Varpu Seitamo, Halti Pussinen, Aada Lindfors, Lumo Tyvelä, Alma Arponen, Lilja Hintikka, Lumilea Kukkonen, Liisa Södervall, Emma Nikula, Tiila Tikkanen, Elsa Tuovinen
Ikiminttu / Teatteri Homsantuusa
Ikiminttu on fiktiivinen monologi deittailusta, ihastumisesta, monogamisuudesta ja seksuaalisuudesta. Teksti puhuu nuoruuden huumasta, hullaantumisesta. Elämää pitää välillä päästä karkuun. Onko soveliasta haluta huomiota, hyväksyntää, rakkautta?
Käsikirjoitus: Minttu Viitamäki, Pinja Salminen
Ohjaus: Minttu Viitamäki, Inka Niittymaa
Äänisuunnittelija: Jere Röyskö
Valosuunnittelija: Paavo Kivimäki
Lavalla: Minttu - Minttu Viitamäki
Koreografit: Minttu Viitamäki, Inka Niittymaa