Katselmus

Ramppikuumeen ohjelmallisen ytimen muodostaa valtakunnallinen nuorisoteatterikatselmus. Katselmus tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa kaikille osallistujille ja kirvoittaa kielenkannat moninaisiin käytäväkeskusteluihin esitysten väliajoilla.

Katselmukseen voivat hakea kaikki 13–20 -vuotiaiden ryhmät. Esiintyvän ryhmän kokoonpanosta 1/3 saa ylittää tai alittaa annetun ikärajan. Esityksen ensi-illan ajankohdalla ei ole merkitystä hakemisen kannalta.

Katselmukseen hakevat esitykset toimitetaan esiraadille, joka katsoo kaikki esitykset ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat. Kaikki hakeneet ryhmät saavat esiraadilta kirjallisen palautteen, vaikka eivät tulisi valituksi katselmukseen.

Katselmukseen osallistuvat esitykset katsoo alan asiantuntijoista koostuvat raati, joilta ryhmä saa palautetta, vinkkejä ja käytännön ideoita omaan esitykseensä. Raatilaiset vastaavat sekä palautteen antamisesta että palkintojen jakamisesta. Tunnelmaa kattoon nostattavat myös löylyttäjät, jotka herättävät keskustelua kunkin esityksen jälkeen.

Vuoden 2021 tapahtuma järjestetään virtuaalisena ja katselmukseen valitut esitykset esitetään joko tallenteella tai livenä striimattuna.

Haku vuoden 2021 katselmukseen on päättynyt. Kiitos kaikille hakijoille!

Nuori nainen laulaa esiintymislavalla.
Kolme nuorta istuvat pöydän ääressä esiintymislavalla.

Hakuohjeet 2021

Katselmukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake, jossa kysytään tietoja ryhmästä ja esityksestä. Lomakkeeseen liitetään myös linkki videoituun esitykseen. Hakutallenne kannattaa ladata sähköiseen palveluun, josta se on helposti katsottavissa.

Katselmukseen voi hakea kaikenlaisilla teatteritaiteen esityksillä. Esityksen ei tarvitse vielä olla valmis videota lähetettäessä. Hakutallenteesta on kuitenkin hahmotuttava esityksen rakenne tai kokonaisuus. Hakutallenne voi olla esim. videoitu läpimeno.

Huom! Esityksen suosituskesto on max. 1 tunti! Hakulomakkeeseen tulee ilmoittaa esityksen kesto mahdollisimman tarkasti.

Hakulomake täytetään hakupäivään 24.2.2021 mennessä.


Jos sinulla on kysyttävää katselmushausta, voit olla yhteydessä karoliina.hursti@nuorisoseurat.fi tai 0440591913.


Katso tästä vinkit tallenteen tekoon!

Esiraati

Kaikki katselmukseen hakeneet esitykset menevät esiraadin katsottavaksi. Esiraati kirjoittaa jokaisesta esityksestä kirjallisen palautteen ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat.


Katselmusraati

Katselmukseen valittuja esityksiä seuraa itse tapahtumassa teatterin ammattilaisista koostuva raati. Raati antaa esityksen jälkeen ryhmälle suullisen palautteen. Jokainen ryhmä saa tapahtuman jälkeen myös kirjallisen palautteen. Raati päättää stipendien ja kunniakirjojen jakamisesta.

Vuonna 2021 katselmusraadin muodostavat näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja Annu Valonen, teatteriohjaaja, kirjailija ja näytelmäkirjailija Elina Kilkku ja kulttuurialan moniottelija Timo Metsäjoki.

Annu Valonen

Anna-Maija "Annu" Valonen on alunperin porilainen, nykyään pääkaupunkiseudulla asuva näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Annu Valonen on näytellyt Q-teatterissa vuodesta 1990 sekä tämän ohella useissa elokuva ja TV-tuotannoissa. 

"Odotan ilolla ja mielenkiinnolla Ramppikuume-tapahtumaa, koska on hienoa päästä seuraamaan tuoreita uusia tekijöitä."Elina Kilkku 

Elina Kilkku on teatteriohjaaja, kirjailija ja näytelmäkirjailija. Hänen ohjauksiaan on nähty esimerkiksi Kansallisteatterissa, Teatteri Jurkassa ja Teatteri Takomossa. Elina on kirjoittanut muun muassa tietokirjan teatterin tyylilajeista, romaanin "Ihana tyttö" sekä nuortennäytelmät "Ei elämää vaan koulua varten" ja "Too School for Cool". Elina työskentelee myös kouluttajana: hän opettaa ohjaamista, teatterin tyylilajeja sekä huonoa teatteria.

"Olen ollut Ramppikuumeen raadissa kaksi kertaa aikaisemmin, joten tiedän jo, että esitysten taso on taatusti korkea ja tapahtuman henki on mahtava, jopa etänä. Odotan innolla kohtaamisia, hienoja esityksiä ja hyviä keskusteluja."Timo Metsäjoki

Timo Metsäjoki on journalisti, dokumentaristi, tuottaja, käsikirjoittaja ja kulttuurialan moniottelija. Timo on urallaan toiminut teatterin, äänen ja videon parissa niin ohjaajana, tuottajana, näyttelijä kuin käsikirjoittajanakin. Ääni on Timon sydäntä erittäin lähellä ja tällä hetkellä hän työstää pitkää kuunnelmaa.

"Mielikuvituksen maailmoja luova voima on valtava ja se on aina kiehtonut minua suuresti. Nuorisoteatterin parissa ovat myös omat juureni, joten tästä syystä onkin mahtava päästä raatiin tänä vuonna. Ällistyttäkää, koskettakaa ja pitäkää hauskaa - nähdään Ramppikuumeessa, vaikkakin vain virtuaalisesti. "Annu Valonen

Annu Valonen

Elina Kilkku

Timo Metsäkoki (kuva: Mia Sivula)

Löylytys

Jokaisen esityksen jälkeen yleisöllä on tilaisuus esittää kysymyksiä esiintyjille ja tekijöille. Lyhyen keskustelutilaisuuden vetävät löylyttäjät, jotka nostavat tunnelman kattoon!