Katselmus

Ramppikuumeen ohjelmallisen ytimen muodostaa valtakunnallinen nuorisoteatterikatselmus. Katselmus tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa kaikille osallistujille ja kirvoittaa kielenkannat moninaisiin käytäväkeskusteluihin esitysten väliajoilla.

Katselmukseen voivat hakea kaikki 13–20 -vuotiaiden ryhmät. Esiintyvän ryhmän kokoonpanosta 1/3 saa ylittää tai alittaa annetun ikärajan. Esityksen ensi-illan ajankohdalla ei ole merkitystä hakemisen kannalta.

Katselmukseen hakevat esitykset toimitetaan esiraadille, joka katsoo kaikki esitykset ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle​. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat. Kaikki hakeneet ryhmät saavat esiraadilta kirjallisen palautteen, vaikka eivät tulisi valituksi katselmukseen.

Katselmukseen osallistuv​at esitykset katsoo alan asiantuntijoista koostuvat raati, joilta ryhmä saa palautetta, vinkkejä ja käytännön ideoita omaan esitykseensä. Raatilaiset vastaavat sekä palautteen antamisesta että palkintojen jakamisesta. Tunnelmaa kattoon nostattavat myös löylyttäjät, jotka herättävät keskustelua kunkin esityksen jälkeen.

Ryhmien esityspaikkana on Pohjanlinnankoulun Kankaanpääsali. Tarkemmat tiedot tekniikasta löydät täältä.

Haku vuoden 2020 katselmukseen on päättynyt! Kiitos kaikille hakijoille!

​Esiraati

Kaikki katselmukseen hakeneet esitykset menevät esiraadin katsottavaksi. Esiraati kirjoittaa jokaisesta esityksestä kirjallisen palautteen ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat.​

Vuonna 2020 esiraatina toimi Porin Teatterinuoret. Porin Teatterinuoret ry on Suomen suurimpia ja vanhimpia itsenäisiä lasten ja nuorten harrastajateattereita.

"Lähdimme innolla Ramppikuumeen esiraadiksi ja saimme ilon katsoa läpi monta mielenkiintoista teatteriesitystä. Näimme niin sitcomia, nuorisodraamaa, musiikkiteatteria kuin kantaaottavaa scifiäkin. Kaikissa Ramppikuumeeseen hakeneissa ryhmissä oli oma viehätyksensä ja todella ihastuttavia yksityiskohtia, joten on sääli, etteivät kaikki hakeneet voi päästä festareille. Uskomme kuitenkin, että lopullinen kattaus on niin tekniseltä tasoltaan kuin teostensa monipuoliselta aihepiiriltään mielenkiintoinen ja palkitseva!"

Katselmusraati

Katselmukseen valittuja esityksiä seuraa itse tapahtumassa teatterin ammattilaisista koostuva ​raati. Raati antaa esityksen jälkeen ryhmälle suullisen palautteen. Jokainen ryhmä saa tapahtuman jälkeen myös kirjallisen palautteen. Raati päättää stipendien ja kunniakirjojen jakamisesta.

Vuoden 2020 katselmusraadin muodostavat Elina Kilkku, Annu Valonen ja Antti Laukkarinen.

Elina Kilkku  

Elina Kilkku on teatteriohjaaja, kirjailija ja näytelmäkirjailija. Hänen ohjauksiaan on nähty esimerkiksi Kansallisteatterissa, Teatteri Jurkassa ja Teatteri Takomossa. Elina on kirjoittanut muun muassa tietokirjan teatterin tyylilajeista, romaaneja sekä nuortennäytelmät "Ei elämää vaan koulua varten" ja "Too School for Cool". Elina työskentelee myös kouluttajana: hän opettaa ohjaamista, teatterin tyylilajeja sekä huonoa teatteria. Elina oli mukana katselmusraadissa myös vuonna 2018.

“Viime kerralla Kankaanpäässä vietetty viikonloppu jätti pysyvät jäljet niin teatterikäsitykseeni kuin sieluuni. Hetkeksi tuli jopa sellainen olo, että voisin jäädä eläkkeelle, koska nuoret tekijät ovat noin taitavia. Uskon ja toivon, että tällä kertaa tapahtuu samoin. Ramppikuume on teatteriammattilaisen näkökulmasta huikea kattaus uusia ideoita, omien luutuneiden käsitysten tuulettamista ja myötäiloa, kun saan katsoa yhteen hitsautuneita ja esiintymisen halusta palavia työryhmiä.” 


Annu Valonen 

Annu Valonen on helsinkiläinen näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja joka on tehnyt pitkän uran teatterin lavoilla, tv-sarjoissa ja elokuvissa sekä ääninäyttelijänä. Annu saapuu Ramppikuume-raatiin ensimmäistä kertaa.

“Näyttelemisen kipinä syttyi aikoinaan noin 40 vuotta sitten Porin Teatterinuorissa, jonka matkassa itsekin aikoinaan osallistuin Ramppikuumeen tapaisiin valtakunnallisiin harrastajateatterikatselmuksiin. Mielenkiinnolla odotan nykypäivän nuorten esityksiä ja intoa esittää itselleen tärkeistä aiheista rakennettuja esityksiä. Aika on muuttunut paljon minun nuoruudestani mutta teatteritaide elää edelleen ja Thalian temppeli on ikuinen. “ 

​​

Antti Laukkarinen 

Antti Laukkarinen on helsinkiläinen näyttelijä, joka palkittiin toissa vuonna vuoden teatterinäyttelijäksi. Tällä hetkellä Antti näyttelee Tampereella Juha Hurmeen kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä Syd Barret. Kesällä hän näyttelee Riihivuoren kesäteatterissa ja syksyllä Espoon Kaupunginteatterissa. Antti kuuluu myös helsinkiläiseen Improvisaatioteatteri Stella Polarikseen. Antti on ollut osa Ramppikuumeen katselmusraatia useamman vuoden ajan.
 
“On suuri ilo ja kunnia saada tulla taas Ramppikuumeeseen. Aiemmat vuodet ovat tarjonneet rohkeita, puhuttelevia ja toisistaan hyvinkin erilaisia esityksiä. Tätä kaikkea odotan innolla tänäkin vuonna. Esiintyjiltä odotan rohkeaa heittäytymistä ja herkkää läsnäoloa.” 

Elina Kilkku. Kuva: Mikko Orpana

​Annu Valonen

Antti Laukkarinen

​Löylytys

​Jokaisen esityksen jälkeen yleisöllä on tilaisuus esittää kysymyksiä esiintyjille ja tekijöille. Lyhyen keskustelutilaisuuden vetävät löylyttäjät, jotka nostavat tunnelman kattoon!


Hakuohjeet

Haku katselmukseen tapahtuu lähettämällä videoitu esitys esiraadin katsottavaksi. Hakutallenteen voi lähettää postitse tai lataamalla sen sähköiseen palveluun, josta se on helposti katsottavissa. Liitä esitystallenteen mukaan hakulomake pyydettyine tietoineen. Hakulomakkeessa voi myös avata tekeillä olevaa teosta.

Esityksen ei tarvitse olla hakuvaiheessa valmis. Hakutallenteesta on kuitenkin hahmotuttava esityksen rakenne tai kokonaisuus. Hakutallenne voi olla esim. videoitu läpimeno.

Huom! Esityksen suosituskesto on max. 1 tunti!​ Hakulomakkeeseen tulee ilmoittaa esityksen kesto mahdollisimman tarkasti.

Hakulomake (pdf)

Hakulomake (word​)

Hakulomake palautetaan tallenteen kanssa hakupäivään 25.2.2020 mennessä (postileiman päiväys riittää) osoitteeseen:

Nuorisoseurat Satakunta

Hallituskatu 6

28100 Pori

​tai sähköpostitse osoitteeseen satakunta(a)nuorisoseurat.fi.

Tallenteita ei valitettavasti voida palauttaa.