Katselmus

Ramppikuumeen ohjelmallisen ytimen muodostaa valtakunnallinen nuorisoteatterikatselmus. Katselmus tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa kaikille osallistujille ja kirvoittaa kielenkannat moninaisiin käytäväkeskusteluihin esitysten väliajoilla.

Katselmukseen voivat hakea kaikki 13–20 -vuotiaiden ryhmät. Esiintyvän ryhmän kokoonpanosta 1/3 saa ylittää tai alittaa annetun ikärajan. Esityksen ensi-illan ajankohdalla ei ole merkitystä hakemisen kannalta.

Katselmukseen hakevat esitykset toimitetaan esiraadille, joka katsoo kaikki esitykset ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat. Kaikki hakeneet ryhmät saavat esiraadilta kirjallisen palautteen, vaikka eivät tulisi valituksi katselmukseen.

Katselmukseen osallistuvat esitykset katsoo alan asiantuntijoista koostuvat raati, joilta ryhmä saa palautetta, vinkkejä ja käytännön ideoita omaan esitykseensä. Raatilaiset vastaavat sekä palautteen antamisesta että palkintojen jakamisesta. Tunnelmaa kattoon nostattavat myös löylyttäjät, jotka herättävät keskustelua kunkin esityksen jälkeen.

Ryhmien esityspaikkana on Pohjanlinnankoulun Kankaanpääsali. Tarkemmat tiedot tekniikasta löydät täältä.

Haku vuoden 2020 katselmukseen on päättynyt! Kiitos kaikille hakijoille!

Esiraati

Kaikki katselmukseen hakeneet esitykset menevät esiraadin katsottavaksi. Esiraati kirjoittaa jokaisesta esityksestä kirjallisen palautteen ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat.

Vuonna 2020 esiraatina toimi Porin Teatterinuoret. Porin Teatterinuoret ry on Suomen suurimpia ja vanhimpia itsenäisiä lasten ja nuorten harrastajateattereita.

"Lähdimme innolla Ramppikuumeen esiraadiksi ja saimme ilon katsoa läpi monta mielenkiintoista teatteriesitystä. Näimme niin sitcomia, nuorisodraamaa, musiikkiteatteria kuin kantaaottavaa scifiäkin. Kaikissa Ramppikuumeeseen hakeneissa ryhmissä oli oma viehätyksensä ja todella ihastuttavia yksityiskohtia, joten on sääli, etteivät kaikki hakeneet voi päästä festareille. Uskomme kuitenkin, että lopullinen kattaus on niin tekniseltä tasoltaan kuin teostensa monipuoliselta aihepiiriltään mielenkiintoinen ja palkitseva!"

Katselmusraati

Katselmukseen valittuja esityksiä seuraa itse tapahtumassa teatterin ammattilaisista koostuva raati. Raati antaa esityksen jälkeen ryhmälle suullisen palautteen. Jokainen ryhmä saa tapahtuman jälkeen myös kirjallisen palautteen. Raati päättää stipendien ja kunniakirjojen jakamisesta.
Virtuaalisen RAMPPIKUUMEEN katselmusraadin muodostavat Elina Kilkku, Arttu Soilumo ja Arvo Saarinen.

Elina Kilkku  

Elina Kilkku on teatteriohjaaja, kirjailija ja näytelmäkirjailija. Hänen ohjauksiaan on nähty esimerkiksi Kansallisteatterissa, Teatteri Jurkassa ja Teatteri Takomossa. Elina on kirjoittanut muun muassa tietokirjan teatterin tyylilajeista, romaaneja sekä nuortennäytelmät "Ei elämää vaan koulua varten" ja "Too School for Cool". Elina työskentelee myös kouluttajana: hän opettaa ohjaamista, teatterin tyylilajeja sekä huonoa teatteria. Elina oli mukana katselmusraadissa myös vuonna 2018. 

“Viime kerralla Kankaanpäässä vietetty viikonloppu jätti pysyvät jäljet niin teatterikäsitykseeni kuin sieluuni. Hetkeksi tuli jopa sellainen olo, että voisin jäädä eläkkeelle, koska nuoret tekijät ovat noin taitavia. Uskon ja toivon, että tällä kertaa tapahtuu samoin. Ramppikuume on teatteriammattilaisen näkökulmasta huikea kattaus uusia ideoita, omien luutuneiden käsitysten tuulettamista ja myötäiloa, kun saan katsoa yhteen hitsautuneita ja esiintymisen halusta palavia työryhmiä.” 

Arttu Soilumo 

Arttu Soilumo on tamperelainen näyttelijä. Arttu opiskelee viimeistä vuotta Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa Nätyllä ja on tehnyt töitä sekä kameran edessä että teatterissa (mm. Teatteri Telakka, Pyynikin kesäteatteri). Ruumis ja liike kiinnostavat Arttua näyttämöllä, ja viime aikoina hän on pohtinut queerin mahdollisuuksia taiteessaan.  

Uskon taiteen kykyyn luoda todellisuutta ja haluan omalla työlläni olla rakentamassa parempaa maailmaa. Odotan innolla pääseväni näkemään nuorten taiteellista ajattelua ja näyttämötyöskentelyä Ramppikuumeessa. 

Kuva: Mikko Orpana

Kuva: Vilma Rimpelä

Arvo Jean-Michael Saarinen 

Arvo Jean-Michael Saarinen on Tampereella syntynyt tanssija-näyttelijä-näyttämötaistelija. Hänen taiteellinen matkansa alkoi Porista aloitettuaan teatteriharrastuksen Porin Teatterinuorissa. Harrastus ohjautui kohti ammattikenttää, ja hän sai työskennellä freelancerina ympäri Suomea niin pienten ryhmien produktioissa kuin kaupunginteattereissa. Vuonna 2017 Arvo hakeutui opiskelemaan nykytanssia ja on tehnyt tanssialan töitä ja omia produktiota. Omassa työssään hän on pyrkinyt olemaan mahdollisimman laaja-alainen ja haluaa yhdistää taiteessaan niin nykytanssia, näyttämötaistelua, musiikkia kuin teksti-improvisaatiota.  

Kuva: Petri Kiukas

Raadin sihteerinä Kati Pipinen. Kati on Satakunnan oma teatteriharrastaja. Hän pörrää parissakin teatterissa. Tällä hetkellä lähimpänä Katin sydäntä on lavatyöskentely.  

Löylytys

Jokaisen esityksen jälkeen yleisöllä on tilaisuus esittää kysymyksiä esiintyjille ja tekijöille. Lyhyen keskustelutilaisuuden vetävät löylyttäjät, jotka nostavat tunnelman kattoon! Virtuaalisessa RAMPPIKUUMEESSA löylyttäjinä toimivat Suomen Nuorisoseurojen Teatteriagentit Sami Sivonen ja Tiina Puljujärvi.


Hakuohjeet

Haku katselmukseen tapahtuu lähettämällä videoitu esitys esiraadin katsottavaksi. Hakutallenteen voi lähettää postitse tai lataamalla sen sähköiseen palveluun, josta se on helposti katsottavissa. Liitä esitystallenteen mukaan hakulomake pyydettyine tietoineen. Hakulomakkeessa voi myös avata tekeillä olevaa teosta.

Esityksen ei tarvitse olla hakuvaiheessa valmis. Hakutallenteesta on kuitenkin hahmotuttava esityksen rakenne tai kokonaisuus. Hakutallenne voi olla esim. videoitu läpimeno.

Huom! Esityksen suosituskesto on max. 1 tunti! Hakulomakkeeseen tulee ilmoittaa esityksen kesto mahdollisimman tarkasti.

Hakulomake (pdf)

Hakulomake (word)

Hakulomake palautetaan tallenteen kanssa hakupäivään 25.2.2020 mennessä (postileiman päiväys riittää) osoitteeseen:

Nuorisoseurat Satakunta

Hallituskatu 6

28100 Pori

tai sähköpostitse osoitteeseen satakunta(a)nuorisoseurat.fi.

Tallenteita ei valitettavasti voida palauttaa.