Katselmus

Mikä on Ramppikuumeen katselmus?

Ramppikuumeen ohjelmallisen ytimen muodostaa valtakunnallinen nuorisoteatterikatselmus. Katselmus tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa kaikille osallistujille ja kirvoittaa kielenkannat moninaisiin käytäväkeskusteluihin esitysten väliajoilla.

Katselmukseen voivat hakea kaikki 13–20 -vuotiaiden ryhmät. Esiintyvän ryhmän kokoonpanosta 1/3 saa ylittää tai alittaa annetun ikärajan. Esityksen ensi-illan ajankohdalla ei ole merkitystä hakemisen kannalta.

Katselmukseen hakevat esitykset toimitetaan esiraadille, joka katsoo kaikki esitykset ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat. Kaikki hakeneet ryhmät saavat esiraadilta kirjallisen palautteen, vaikka eivät tulisi valituksi katselmukseen.

Katselmukseen osallistuvat esitykset katsoo alan asiantuntijoista koostuvat raati, jolta ryhmä saa palautetta, vinkkejä ja käytännön ideoita omaan esitykseensä. Raatilaiset vastaavat sekä palautteen antamisesta että palkintojen jakamisesta. Tunnelmaa kattoon nostattavat myös löylyttäjät, jotka herättävät keskustelua kunkin esityksen jälkeen.

Lue lisää tapahtumaan osallistumisesta. 

Esiraati eli RamppiRaati

Kaikki katselmukseen hakeneet esitykset menevät esiraadin katsottavaksi. Esiraati kirjoittaa jokaisesta esityksestä kirjallisen palautteen ja tekee ehdotuksen valinnoista Ramppikuume-toimikunnalle. Toimikunta tekee lopulliset katselmusvalinnat.

Katselmusraati

Katselmukseen valittuja esityksiä seuraa itse tapahtumassa teatterin ammattilaisista koostuva raati. Raati antaa esityksen jälkeen ryhmälle suullisen palautteen. Jokainen ryhmä saa tapahtuman jälkeen myös kirjallisen palautteen. Raati päättää stipendien ja kunniakirjojen jakamisesta. 

Löylytys

Jokaisen esityksen jälkeen yleisöllä on tilaisuus esittää kysymyksiä esiintyjille ja tekijöille. Lyhyen keskustelutilaisuuden vetävät löylyttäjät, jotka nostavat tunnelman kattoon!

Kuva: Elian Seppälä

Kuva: Elian Seppälä

Esitykset 2024

Harvat rakkauslaulut kertovat vain ystävistä / onOKnäytellä

Näytelmä on sulavakulkuinen tarina ystävyydestä, yhteyksistä ja yhdessäolosta. Teoksessa kuvataan elämän kaarta ja siihen kietoutuvaa ystävyyttä herkästi, inhimillisesti ja siten, että jokainen voi löytää siihen kosketuspintaa. Näytelmä on omistettu ystävyydelle ja ystäville. 

Käsikirjoitus: Rebekka Laihonen ja Meeri Havumäki 
Ohjaus: Rebekka Laihonen 
Musiikkien suunnittelu ja toteutus: Peppi Vuotila 
Äänisuunnittelu: Aarre Vesa, Äänten ajo: Miikka Putkonen 
Valojen suunnittelu ja ajo: Viivi Tammelin 
Maskeeraus: Helmi Aronen 
Lavastus: Rebekka Laihonen 
Puvustus: Työryhmä 
Koreografiat: Pihla Pohjola 
Valokuvat: Verna Valli 
Lavalla: Pihla Pohjola, Fanni Nyström, Sonia Kettunen sekä Rebekka Laihonen 

Väärämieliset / Auran Nuorisoteatteri

Näytelmä naisista, jotka eivät kelvanneet aikansa yhteiskuntaan. 
"En mä ole hullu!" 
"No en ole minäkään... Ainakaan ollut. Eikä suurin osa naisista olekaan tänne joutuessaan" 

Millaista on elää yhteiskunnassa, jossa hulluksi leimataan erilaisuuden perusteella? Väärämieliset kertoo tarinan neljästä naisesta, jotka ovat päätyneet hoitoon parantumattomasti mielisairaille naisille tarkoitettuun laitokseen. Saarella lapsensa tulipalossa menettänyt Maria, seksuaalivähemmistöä edustava Katarina, miesten kaltoinkohtelema Hilda ja kadulla kasvanut Erika yrittävät irtautua menneisyydestään ja luovia lävitse keinoja kaihtamattoman lääkärin hoitokokeiluista apunaan ystävyys, läsnäolo ja huumori. 

Käsikirjoitus: Sanni Ansaranta ja Sara Hänninen 
Ohjaus: Sara Hänninen 
Tekniikka: Aava Hoikkala & Teemu Hänninen 
Lavalla: Sanni Ansaranta, Anni Hissa, Ida Isotupa, Milo Karhu, Sanja Hankaniemi, M.H.

Välähdyksiä / Aarre Vesa

Välähdyksiä on Aarre Vesan kirjoittama monologinäytelmä, joka kiskaisee katsojan keskelle nuoren miehen iloja ja suruja. 

Käsikirjoitus ja ohjaus: Aarre Vesa 
Tekniikka: Atte Aurinen 
Lavalla: Aarre Vesa 


Minne juna vie? / Joensuun lukioteatteri

Minne juna vie? kertoo elämänvalinnoista itseään etsivän nuoren näkökulmasta. Aikuisten maailma näyttäytyy kaoottisena ja seesteisenä, pelottavana ja kiinnostavana. Esitys vie katsojan nuoren rinnalla miettimään kohtaamisen hetkiä, joissa ihminen näkee toisen, ja toisaalta hetkiä, joissa ei tule nähdyksi. ”Joutuin kulkee vaunut, allaan rautatie. Kuka mulle kertois, minne juna vie?” 

Käsikirjoitus: Sanni Seppälä, Ira Kuosmanen, Oona Savolainen, Fanni Linjama, Lotta Luojola, Veikka Sivonen ja muu työryhmä 
Ohjaus: Työryhmä sekä draamaopettajat Sini Aromaa ja Tarja Gröhn 
Tekniikka: Lotta Adaam, Matias Mikkonen, Miko Tanskanen 
Lavalla: Oona Savolainen, Iiris Könönen, Ira Kuosmanen, Sanni Seppälä, Vinski Santaniemi, Aivi Linjama, Veli-Petri Turunen, Veikka Sivonen, Lotta Luojola, Oscar Hopeakivi, Matilda Heikkinen, Pinja Muranen, Inka Nissinen, Fanni Linjama  

Minä olin täällä / Tampereen tiili teatteri 

Minä olin täällä on tavallista näytelmää hieman absurdimpi ja minimalistisempi dialogi kokonaisuus. 
”Anna mulle tulta ei tuulta. Sytytä mut palamaan, äläkä lennätä mua pois. Näin kaikki näkee, eikä unohda.” 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jero Hellsten 
Tekniikka: Juho Varin (valo) ja Jere Röyskö (ääni) 
Lavalla: Inke Kajanki ja Tatu Kiviranta  

Seittemän Inttiveljestä / Kittilän Nuorisoteatteri

Seittemän inttiveljestä on hetken (kuviteltu) kuvaus armeijan harmaista (koska kukaan meistä ei ole inttiä käynyt). Myönnetään heti, että lappilaisen nuoren miehen sielunmaisemaa kuvataan melko stereotyyppisesti, mutta sen teemme lämpimin ajatuksin. Näytelmän repliikit on poimittu suoraan Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä, pienellä paikallisella murretwistillä, uuteen kontekstiin istutettuna. Näytelmän alkuperä on Tiina Puljujärven ja Muonion nuorisoteatteriryhmä Tyvärien yhteistyötä vuodelta 2017.   

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tiina Puljujärvi 
Lavalla: Tuikku Reivo, Linnea Hettula, Anna Vaarala, Emma Vaarala, Sara Siitonen, Meiju Ylläsjärvi, Iida-Sofia Rauhala 

 

Kunniagalleria / Oulun taidekoulu,  Taukoteatteri

Kunniagalleria on Taukoteatteriryhmän monologiesitys, joka tuo yleisön eteen sattumanvaraisia teatterillisia muotokuvia. Samalla esitys pohtii, keitä yhteiskunta nostaa kunniagalleriaan tai keille pystytetään patsaita, ja toisaalta, ketkä kenties unohdetaan. Näyttämöteoksessa on tehty monitaiteista yhteistyötä, sillä teoksen näyttämökuvassa nähdään Oulun taidekoulun visuaalisen taiteen oppilaiden valmistamia upeita muotokuvia. Muotokuvien tekijät ovat iältään 12–18-vuotiaita. 

Käsikirjoitus: Työryhmä 
Ohjaus: Anna Myllylä 
Lavalla:  
Elena Palmu Pörssihai  
Kerttu Matilainen Maajussi  
Mimosa Tuomala Hymytyttö  
Nea Pohjola Eksynyt lammas  
Peppi Piippo Palkintovaimo  
Elena Palmu Kissanainen 
Muotokuvat näyttämöllä: Niilo Ruumensaari, Varpu Seitamo, Halti Pussinen, Aada Lindfors, Lumo Tyvelä, Alma Arponen, Lilja Hintikka, Lumilea Kukkonen, Liisa Södervall, Emma Nikula, Tiila Tikkanen, Elsa Tuovinen 

Ikiminttu / Teatteri Homsantuusa

Ikiminttu on fiktiivinen monologi deittailusta, ihastumisesta, monogamisuudesta ja seksuaalisuudesta. Teksti puhuu nuoruuden huumasta, hullaantumisesta. Elämää pitää välillä päästä karkuun. Onko soveliasta haluta huomiota, hyväksyntää, rakkautta? 

Käsikirjoitus: Minttu Viitamäki, Pinja Salminen 
Ohjaus: Minttu Viitamäki, Inka Niittymaa 
Äänisuunnittelija: Jere Röyskö 
Valosuunnittelija: Paavo Kivimäki 
Lavalla: Minttu - Minttu Viitamäki 
Koreografit: Minttu Viitamäki, Inka Niittymaa