RAMPPIKUUMEEN ohjelma

Ramppikuumetta vietetään Kankaanpäässä 22.-24.4.2022. Tapahtuman ohjelma muodostuu työpajoista, esityskatselmuksesta sekä lisäksi Ramppikuume tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia muiden nuorten ja nuorisoteatterin ystävien kanssa sekä osallistua illanviettoihin.

Tapahtuman osuuksiin on osittain mahdollista osallistua myös etänä. Katselmusesitykset striimataan tapahtuman Youtube-tilille ja etänä voit osallistua myös löylytyksiin sekä perjantain iltaohjelmaan.

Kankaanpääsalin esityksiin myydään lippuja 5e/esitys tapahtuman infosta (Pohjanlinnan koulun aula, Kangasmoisionkatu 1).

Muutokset mahdollisia. 

Perjantai 22.4.2022 
14.30-15.30 Ilmoittautuminen ja majoitus + kahvit 
15.30 Info koulutuspajoista/Kankaanpääsali 
15.45 Siirtyminen koulutuspajoihin 
17.30 Ruokailu 
18.15 Koulutuspajat jatkuvat 
20.30 Iltapala 
21.00 Iltaohjelma: Hetki Antti Laukkarisen kanssa * (myös Instagram-live @ramppikuume -tilillä)
Tule kysymään mm. näyttelijän ammatista ja teatterin tekemisestä. 

Lauantai 23.4.2022 
8-9.00 Aamupala 
9-12.00 Koulutuspajat jatkuvat 
12.00 Lounas 
13.30-14.10 Katselmuksen avajaiset *
Tapahtuman avaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen
14.10-15.00 VERSO –musikaali / Sammon keskuslukio, Tampere (50 min) *
15.45-16.10 Sumu / Teatteri Jakkara, Ylöjärvi (25 min) *
16.30-17.30 Ruokailu 
17.30-18.45 Ylimääräinen auringonpimennys / Nutturlan Makasiiniteatteri, Nousiainen (70 min) *
19.30-20 Kellopeliappelsiini / Teatteri Elokuu, Tampere (30 min) *
20.30 Nuorten illanvietto 

Sunnuntai 24.4.2022 
8.30-9.30 Aamupala 
10-10.30 Vanhurskaiden uni / Teatteri Lark, Tampere (25 min) *
11.15-12 Kuolleen lammen lapset / Teatteri Ulpu, Ulvila  (45 min) *
12.15-13.15 Lounas 
13.15-14.15 Elämänlangalla - tarinoita käännekohdista / Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi, Jyväskylä (60 min) *
15.00 Kahvit 
16.15 Päätöstilaisuus  *

* osuudet myös etänä. Pääset katsomaan osuuksia aikataulun linkeistä. 

Katselmusesitykset

Ramppikuumeen esityskatselmukseen osallistuu seitsemän nuorisoteatteriryhmää. Kaikkien esitysten jälkeen järjestetään löylytys, jossa yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja esiintyneelle ryhmälle. Kaikki ryhmät saavat palautteen katselmusraadilta, jonka vuonna 2022 muodostavat näyttelijä ja käsikirjoittaja Anna Ackerman, näyttelijä Antti Laukkarinen sekä käsikirjoittaja ja ohjaaja Tuomo Rämö. Raati päättää myös Ramppikuume-kiertopystin sekä stipendien ja kunniakirjojen myöntämisestä. Nämä jaetaan tapahtuman päätöstilaisuudessa sunnuntaina klo 16.15.

Sammon keskuslukio: VERSO-musikaali 

Vanhemmat lähettävät kurittomat teininsä leirille, jossa heistä luvataan koulia kunnon kansalaisia. Leiri on todellisuudessa ylemmän tahon keino aivopestä kaikista ihmisistä samanlaisia muun muassa persoonallisuuskokeiden avulla. Musikaalin pääteema ottaakin kantaa yhdenvertaisuuteen ja siihen, että jokainen riittää omana itsenään. 

Rooleissa: AD: Elle Axén/ Ares: Julius Pero/ Isonomia: Ina Pollari/ Juno: Anita Li/ Juudas: Nanna Helminen/ Veeti: Peeta Mittilä/ Candidus: Niko Hätönen/ Khloros: Tarmo Rajakangas/ Rubrica: Väinö Rysä/ Isä: Miro Kinnunen/ Äiti: Janina Rämänen 

Käsikirjoitus: Käsikirjoituskurssin opiskelijat/ohjaus Marko Taiminen 
Ohjaus: Marko Taiminen 
Musiikin ohjaus: Hanna Koivisto 
Opiskelijoiden ohjaus Jaani Leinonen  
Tuotannon ohjaus Sanna Tikka 

Esitysaika: La 23.4. klo 14.10

Teatteri Jakkara (Ylöjärven nuorisopalvelut): Sumu 

Sumu piilottaa ja peittää asioita, joita emme halua nähdä. Se kahlitsee sisäänsä huonosti voivan mielen, pyörittää arjen kiireet usvaksi ympärillemme ja toimii peilinä ajatuksillemme. Se on toisinaan turva ja hetkittäin helpotus, mutta usein liian synkkä läpikäytäväksi. Sumun keskellä haemme suuntaa, kaipaamme tasapainoa ja lopulta, hengitämme syvään. 

Sumu on nuorten tekemä monologikollaasi, joka on syntynyt pitkän ja poikkeuksellisen harjoituskauden aikana. Maailman myllerryksen keskellä esitykseen on noussut ajankohtaisia teemoja, kuten pelko, mielenterveys ja oman polun etsiminen, mutta teksteissä on kysymysten ja epävarmuuksien lisäksi toivoa ja rauhaa.  

Rooleissa ovat: Elle Saari, Elliot Nummela, Jemina Sukuvaara, Jenna Ikävalko, Jenna Salmela, Katri Lahtinen, Peppiina Helin ja Rasmus Jokiniemi.  

Käsikirjoitus: Työryhmä 
Ohjaus: Maiju Lamminmäki 

Esitysaika: La 23.4. klo 15.45 

Nutturlan Makasiiniteatteri: Ylimääräinen auringonpimennys 

Toiminta alkaa Velhon ja Kertojan shakkimatsista kumpuavasta mittelöstä. He taikovat tarinaan Tytön ja Pojan. Vehreässä kuningashuoneessa ei ainakaan Kertojan mielestä kaikki ole enää kohdallaan ja Kuningaskunnan väki on onnetonta. Kuningaspari oli joutunut erilleen. Kuningatar on siis löydettävä Kadotetun auringon maasta. Mutta miten löytää kuningatar ilman auringon valoa? Vauhdikas ja hauska satu! 

Rooleissa: Emma Peltola, Jerry Ekman, Erin Rummukainen, Eeli Sainio, Elias Teuri, Tristan Lindgren, Hanna Kylli, Saara Reponen, Sofia Husar, Ronja-Olivia Kipinoinen, Sofianna Vetikko, Elli Wallenius, Minna Lampola, Onni Lehto ja Lasse Silanterä 

Kirjoittanut: Andrei Tsumak 
Kääntäjä Tuula Tsumak 
Dramatisoija Heikki Sankari 
Ohjaus Riia Bergring 
Ohjaajan assistentti Iida Virtanen 
Sävellykset: Lasse Silanterä 
Valokuvat Iida Virtanen 
Käsiohjelma ja juliste Riia Bergring 
Esitysoikeudet: Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry 

Esitysaika: La 23.4. klo 17.30 

Teatteri Elokuu: Kellopeliappelsiini 

Kellopeliappelsiini on Anthony Burgessin samannimiseen romaaniin perustuva teatterisovitus. Voiko ihminen todella olla hyvä, jos häneltä viedään vapaus valita? Tervetuloa seuraamaan Nöyrän Kertojanne Alexin matkaa jumalaisen Ludwig vanin säestyksellä. 

Rooleissa: Soila-Maria Lehtonen, Alisa Mäntylä, Inke Kajanki, Veera Niemi, Rasmus Saario, Saga Ashorn, Birgit Koskinen, Felis Hakkarainen 

Käsikirjoitus ja sovitus: Elian Seppälä 
Ohjaus: Elian Seppälä 
Tekniikka: Altti Kiuru ja Elian Seppälä 

Esitysaika: La 23.4. klo 19.30 

Teatteri Lark: Vanhurskaiden uni 

Vanhurskaiden Uni on Neil Gaimanin kulttiklassikko The Sandman -sarjakuvaan pohjautuva teatteriesitys, joka seuraa Unien Herra Morpheuksen matkaa hänen tarinansa alussa. Teoksen teemat pyörivät menetyksen, koston ja yliluonnollisen ympärillä. Ilman tämän suurempia juonipaljastuksia työryhmä toivottaa teidät unen ja valveen rajalle.  

Rooleissa: Pinja Antikainen, Altti Kiuru, Martta Tikka, Helmi Kujanpää, Roope Keski-Korpela, Suvi Vilppula 
Pohjateoksena the Sandman –sarjakuva, kirjoittanut Neil Gaiman.
Suomennos: Petri Silas. 
Sovitus ja ohjaus: Altti Kiuru  
Tekniikka: Linnea Telilä, Altti Kiuru 

Esitysaika: Su 24.4. klo 10 

Teatteri Ulpu: Kuolleen lammen lapset 

Kuolleen lammen lapsissa patteripupusta tehdään rukkaset, Pieni karhu pitää mykkäkoulua ja mietitään, että MIKSI?! Esitys käy läpi menetyksen eri vaiheita ja sen aiheuttamia tunnekuohuja kaikessa kamaluudessa ja kummallisuudessaan.  

Rooleissa: Ronja Pukkila, Roni Pukkila, Minttu Hietaoja, Helmi Saariketo, Emilia Rosendahl, Olivia Collander, Meea Rosenvall, Aaro Mettänen, Alissa Saarikoski, Aster Aarikka, Ebba Suominen, Miko Hautala, Rianne Rauhala. 

Käsikirjoitus ja ohjaus: Ella Inkinen ja Oskari Huhtanen 

Esitysaika: Su 24.4. klo 11.15 

Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi: Elämänlangalla - tarinoita käännekohdista

Sallia on koko hänen elämänsä seurannut henkilö, jonka läsnäolon hän tuntee, mutta ei aivan tiedä, mikä tai kuka hän on. Kuolemaa pelkäävä Lou haluaisi pysäyttää ajan etenemisen, ja ruuhkavuosissaan kamppaileva Asko pääsee matkustamaan ajassa kauas lapsuuteensa. Piltillä ei mene tänäänkään hyvin, sillä koulussa kiusataan taas.  
 
Elämänlangalla-esityksessä esitellään neljä tarinaa ihmisistä, joiden mieltä kaihertavat ahdistus, pelko, unohdettu trauma ja masentava arki. Elämänsä käännekohdissa tarinoiden päähenkilöt tekevät valintoja, kasvavat, tutustuvat minuuteensa ja kohtaavat vaikeat tunteensa. Kuinka paljon menneisyys sanelee nykyisyyttä, ja mihin kaikkeen yksilö voi vaikuttaa? Millainen tulevaisuus nurkan takana odottaa?  
 
Rooleissa: Pinja-Maria Eerikäinen, Julia Hautaniemi, Mariama Jatta, Ellen Jokinen, Martta Joutsi, Roosa Kaari, Pihla Kallberg, Milja Karjalainen, Rebekka Laihonen, Rosalia Leppänen, Anton Linja, Aino Liukko, Tuomas Maunu, Selma Puhakka, Moona Salmijärvi, Nella Salo, Minttu Valtanen 

Käsikirjoitus: Asko: Roosa Kaari, Milja Karjalainen, Moona Salmijärvi ja työryhmä / Salli: Julia Hautaniemi ja työryhmä / Piltti: Aino Liukko ja työryhmä / Lou: Roosa Kaari ja työryhmä 

Ohjaus: Asko: Rebekka Laihonen, apulaisohjaus Moona Salmijärvi / Salli: Julia Hautaniemi, apulaisohjaus
Minttu Valtanen / Piltti: Anton Linja, apulaisohjaus Pihla Kallberg / Lou: Roosa Kaari, apulaisohjaus Nella Salo 
Koreografiat: Asko: Pinja-Maria Eerikäinen, Salli: Julia Hautaniemi, Piltti: Pinja Eerikäinen ja Anton Linja,
Lou: Nella Salo.  
Musiikit: Riku Montonen sekä Asko: Aino Liukko, Salli: Minttu Valtanen, Piltti: Anton Linja, Lou: Roosa Kaari.  
Lavastus, puvustus ja tarpeisto: Asko: Milja Karjalainen ja työryhmä, Salli: Nella Salo ja työryhmä,
Piltti: Pihla Kallberg ja työryhmä, Lou: Selma Puhakka ja työryhmä.  
Muusikko (Salli ja Piltti): Anton Linja 

Esitysaika: Su 24.4. klo 13.15